S strastjo v prihodnost

Sedem zlatih maturantov novogoriške splošne gimnazije je včeraj listine o uspešno opravljenem zrelostnem izpitu prejelo iz rok predsednika države Boruta Pahorja. Kot nekdanji dijak se je udeležil slavnostne podelitve maturitetnih spričeval.

Predsednik republike Borut Pahor je včeraj nagovoril generacijo 
letošnjih maturantov novogoriške splošne gimnazije.  Foto: Leo Caharija
Predsednik republike Borut Pahor je včeraj nagovoril generacijo letošnjih maturantov novogoriške splošne gimnazije.  Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > “Če boste na svoji življenjski poti vztrajni, je uspeh zagotovljen, saj talent ni vse, kar lahko posameznika ali ekipo pripelje do zavidljivih rezultatov. Predvsem pa je pomembno, da za poklicno pot izberete tisto področje, do katerega čutite strast in ji sledite,” je predsednik republike Borut Pahor včeraj nagovoril generacijo letošnjih maturantov novogoriške splošne gimnazije.

Z ravnateljico Jasno Rojc je sedmim zlatim maturantom tudi podelil listine o uspešno opravljenem zrelostnem izpitu. To so bili Jasna Reščič, Matic Gregorčič, Blaž Levpušček, Nika Kralj, Rok Kuk, Nik Mrhar in Kati Harej. “Matura je prva večja prelomnica v življenju vsakogar. Ker ste morali pri tem pokazati tudi veliko mero samostojnosti, je izraz zrelostni izpit pravšnji za to preizkušnjo,” je povedala ravnateljica, ki je obenem razkrila, da vsako leto na podelitev maturitetnih spričeval povabijo koga od nekdanjih dijakov, ki se sedaj lahko pohvalijo z uspešno kariero. Letos se je povabilu poleg Pahorja odzval še igralec Rok Prašnikar, ki je nase, še preden se je usedel v klopi predavalnic Akademije za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT), opozoril v filmu Zoran, moj nečak idiot. “Tudi neuspeh lahko obrnete sebi v prid,” je dejal. “Jaz mature nisem naredil v prvem roku, pa se mi svet ni podrl. Vztrajal sem in sedaj se na tiste čase ne spominjam z grenkobo.”

Niku in Kati sta zmanjkali vsakemu po ena točka do naziva diamantni maturant, a nista bila zato prav nič razočarana. “Takšnega uspeha sploh nisem pričakovala,” je dejala Kati, Nik pa je razkril, da je bila za takšen uspeh verjetno ključna sproščenost, saj točk za vpis na fakulteto ni potreboval.


Najbolj brano