S Sopotniki se bodo vozili tudi starejši na Ajdovskem

Zavod Sopotniki od danes starejšim iz Občine Ajdovščina zagotavlja prevoze na območju občine, pa tudi do Vipave ali šempetrske bolnišnice. Prevoze bodo zagotavljali z električnim vozilom, ki ga je najela Občina Ajdovščina, in bo vsak dan med 8. in 16. uro namenjeno le za opravljanje brezplačnih prevozov starejših občanov.

Projekt Sopotniki se je dobro prijel v vseh občinah, v katerih je 
prisoten. Foto: Sanda Hain
Projekt Sopotniki se je dobro prijel v vseh občinah, v katerih je prisoten. Foto: Sanda Hain

AJDOVŠČINA > Vozniki Sopotnikov so prostovoljci vseh let in poklicev, ki svoje redne obveznosti lahko uskladijo s prostovoljnim delom, so povedali na nedavni predstavitvi.

"Gre za res lep projekt, ki se je dobro prijel v vseh občinah, v katerih je prisoten. Od tega projekta imajo koristi vsi, tako starejši kot prostovoljci in mi kot občina. Zagotovili smo avtomobil, koordinatorja, prostore in pokrili bomo stroške, ki nastajajo s tem projektom," je povedala Katarina Ambrožič z ajdovske občine.

Na občini ocenjujejo, da jih bo projekt letno stal okoli 15.000 evrov. Prvo leto bo storitev za uporabnike brezplačna, če bo sprejeta, pa bodo z njo nadaljevali.

"Računamo na to, da bomo projekt nadaljevali in ga še razširili," je še dodala Ambrožičeva.

Prostovoljci, ki bodo na Ajdovskem pomagali starejšim s prevozi, so usposobljeni tudi na spremstvo starejših. "tisti starejši, ki so nekoliko bolj ranljivi in bi jim predstavljal na primer obisk bolnišnice prevelik zalogaj, bodo imeli spremstvo prostovoljca, ki jim bo pomagal najti ambulanto, jim nudil druženje ob čakanju ter jih počakal in jih varno odpeljal domov," je povedala koordinatorka programa Sopotniki Anu Kahuna.

Zavod Sopotniki storitev brezplačnih prevozov za upokojence nad 60 let izvaja že v enajstih slovenskih občinah. Med njimi je že več primorskih občin. Pred štirimi leti so začeli delo v občinah Sežana, Divača in Hrpelje-Kozina, letos so začeli delo v občinah Postojna in Pivka, poleg Ajdovščine pa bo Sopotnik še letos prisoten tudi v Ankaranu.

Poslanstvo zavoda je preprečiti, prekiniti izoliranost in osamljenost starejših, predvsem iz odročnejših, manjših in oddaljenih krajev, ki nimajo avtomobila, ali pa so prometne povezave slabe in prav zato skoraj ne zapuščajo doma.

Z brezplačnimi prevozi jim omogočajo, da se udeležujejo kulturnih dogodkov, srečanj društev, obiskujejo prijatelje, gredo k zdravniku, v trgovino in drugo. Tako lahko ne le samostojno in brez skrbi opravijo nujna opravila, temveč tudi spletajo nova poznanstva in prijateljstva ter ohranjajo družabne stike s širšo okolico, ki jim je sicer brez avta predaleč in s tem nedosegljiva, so pojasnili v Sopotniku.


Najbolj brano