S poletnim izzivom vabijo k branju mlade in njihove sorodnike

V Goriški knjižnici Franceta Bevka so na otroškem in mladinskem oddelku pripravili prav poseben poletni izziv, ki vabi k sodelovanju vso družino. Poimenovali so ga Branje za znanje in sanje, traja pa do konca avgusta. Posebej v ta namen je sodelavka Kristina Hoffmann prispevala ilustracije, tri mlade “izzivalce” pa bodo tudi bogato nagradili.

V Goriški knjižnici Franceta Bevka so pripravili poletni bralni izziv 
za vso družino, v katerem bodo tri bralce tudi  nagradili. Foto: Leo Caharija
V Goriški knjižnici Franceta Bevka so pripravili poletni bralni izziv za vso družino, v katerem bodo tri bralce tudi nagradili. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > “V Goriški knjižnici Franceta Bevka se zavedamo pomembnosti branja v vseh starostnih obdobjih in da je treba najmlajše, pa tudi tiste malo starejše privabiti med knjižne police na nove, zanimive in privlačne načine,” meni Jana Movja, skrbnica za otroški in mladinski oddelek, ki je s sodelavkami zasnovala letošnji poletni bralni izziv za celotno družino.

Aktivno v svet branja

Branje v otroštvu je ključno za razvoj bralnih in pisnih sposobnosti, saj otroci tako bogatijo svoj besedni zaklad. “Prav zato veliko strokovnjakov priporoča branje pravljic že v najzgodnejšem obdobju. Seveda pa ni nikoli prepozno za začetek. Predvsem zato, ker imamo pri roki vsa orodja, da lahko to storimo,” poudarja.

Jana Movja

skrbnica za otroški in mladinski oddelek

“Veliko strokovnjakov priporoča branje pravljic že v najzgodnejšem obdobju. Seveda pa ni nikoli prepozno za začetek.”

“V proces branja se moramo vključiti aktivno. Šolske in splošne knjižnice lahko najmlajšim in tudi malo večjim bralcem odprejo vrata v nove svetove, polne domišljije, pomagajo razviti kritično mišljenje, spodbujajo branje in pomagajo otrokom v vsakdanjem življenju ter v izobraževalnem procesu,” dodaja in se pri tem naveže na knjižnico in knjižne storitve, ki so dostopne vsem. “Prav zato smo skušali projekt oblikovati tako, da bi se vanj lahko vključil širši del družine in si tako na preprost, a hkrati zabaven način popestril poletni čas,” še pove o bralnem izzivu.

Poletni bralni izziv spremljajo unikatne ilustracije, ki jih je posebej v ta namen prispevala sodelavka
Kristina Hoffmann

Projekt je namenjen predvsem mladim, ki obiskujejo otroški in mladinski oddelek, da k sodelovanju povabijo druge člane družine (mamo, očeta, sestro, brata, nono, nonota, teto, bratranca, sestrično, zlato ribico, zmaja ...). Vsak izmed članov družine, ki sprejme izziv, mora v poletnih mesecih prebrati štiri knjige, in sicer knjigo avtorja, katerega priimek se začenja s katerokoli črko otrokovega priimka, knjigo, ki opisuje počitnice, morje, hribe, doživetja s prijatelji, prvo ljubezen in podobno, knjigo, ki je bila nagrajena z zlato hruško, odrasli pa knjigo, ki je bila vključena v projekt Primorci beremo, ter knjigo s pesmicami oziroma poezijo, iz katere morajo bralci izpisati najljubši verz ali kitico.

Nagrade za tri izzivalce

S projektom so v novogoriški knjižnici začeli 1. julija, trajal pa bo do 31. avgusta. Mladi bralci lahko z družinskimi člani v izzivu sodelujejo v centralni enoti knjižnice in vseh njenih podružnicah. “Tudi ilustracije nam nakazujejo, da lahko vedno sežemo po nam zanimivi knjigi, bodisi ko smo sami ali v družbi,” sklene Jana Movja. Doda še, da izziv spremljajo unikatne ilustracije, ki jih je posebej v ta namen prispevala sodelavka Kristina Hoffmann. V knjižnici še zagotavljajo, da bodo sodelovanje v projektu tudi nagradili. V začetku septembra bodo izmed vseh sodelujočih izžrebali tri glavne nagrade.

Poleg izziva pa je poletno knjižno doživljanje lahko skrivnostno in hkrati zabavno tudi s pestrim izborom vrečk presenečenja, ki jih pripravljajo v knjižnici.


Najbolj brano