Reševalci končno pod skupno streho

V teh dneh odstranjujejo ruševine velike stavbe nekdanje tolminske vojašnice v obrtni coni Na logu. Na tej lokaciji načrtujejo sodoben center za zaščito in reševanje. Pripravljajo idejno zasnovo, denar bodo iskali na razpisih EU.

Na lokaciji porušene vojaške stavbe bo zrasel center za 
zaščito in reševanje. Foto: Neva Blazetič
Na lokaciji porušene vojaške stavbe bo zrasel center za zaščito in reševanje. Foto: Neva Blazetič

TOLMIN > Veliko zapuščeno stavbo so nedolgo tega porušili z denarjem državne tehnične pisarne oziroma države. Na tej lokaciji Občina Tolmin načrtuje center za zaščito in reševanje, ni pa še znano, kdaj ga bodo zgradili.

Na center bo treba počakati

V letošnjem letu so v proračunu rezervirali 20.000 evrov za pripravo idejne zasnove. Kot pravi tolminski župan Uroš Brežan, novogradnje prav hitro ni pričakovati. Zalogaj je zahteven, zato bodo morali denar za sofinanciranje iskati na različnih razpisih. Največji del stavbe bodo namenili gasilcem, ki so bili tudi pobudniki za gradnjo centra za zaščito in reševanje. Kot pravi Miha Vencelj iz Gasilske zveze Tolmin, je idejna zasnova v pripravi. “Ko bo dokument pripravljen, se bomo pogovorili z vsemi vpletenimi reševalnimi službami. Vsebina objekta je znana. V center bi se poleg gasilcev naselili štab občinske civilne zaščite, jamarji, gorska reševalna služba, kinološko društvo z reševalnimi psi, taborniki, radioamaterji, del objekta bi namenili skladišču.”

Razmišljajo dolgoročno, zato bodo zagotovili tudi prostore za policijo in službo nujne medicinske pomoči. “Vsi pod isto streho bi lažje sodelovali, lokacija omogoča hiter izvoz na državno cesto brez kroženja po mestu z vožnjo skozi center,” prednosti našteva Vencelj.

Gasilci so utesnjeni

Ker postaja gasilski dom v Lavričevi ulici pretesen, gasilci upajo na čim prejšnjo selitev. “Za vsa vozila v garaži ni več prostora. Ob izgradnji leta 1965 je bila stavba med sodobnejšimi v Sloveniji, toda vmes smo jo morali štirikrat širiti. Prišli smo do meja parcele,” pojasnjuje Vencelj.

Tudi gorska reševalna služba je utesnjena, izhod na glavno cesto je zapleten. Začasno bodo njeno delo olajšali s preselitvijo v nekdanjo vojaško ambulanto v neposredni bližini porušene stavbe. Tam že imajo svoje prostore jamarska reševalna služba in kinologi z reševalnimi psi.

Območje Na logu je po odhodu jugoslovanske vojske povsem spremenilo podobo. Kompleks v prenovljenih oziroma novih stavbah gosti podjetnike, obrtnice, trgovine. veterinarsko postajo, Posoški razvojni center ... Na nekdanjo vojašnico spominjata samo še ena stavba in manjša stražarnica.


Najbolj brano