Razglasili uradni začetek EPK Nova Gorica - Gorica 2025

Natanko čez dve leti, v soboto, 8. februarja 2025, se bo z uradno slovesnostjo, ki jo bo režirala soavtorica prijavne knjige, režiserka, scenaristka in dramska igralka Neda Rusjan Bric, v Novi Gorici in Gorici začel osrednji evropski kulturni projekt Evropska prestolnica kulture. V njem se bo skozi leto zvrstilo več kot 600 dogodkov.

V Novi Gorici so razglasili uradni začetek EPK Nova Gorica - Gorica 
2025. Foto: Andreja Repič Agrež
V Novi Gorici so razglasili uradni začetek EPK Nova Gorica - Gorica 2025. Foto: Andreja Repič Agrež

NOVA GORICA, GORICA, LJUBLJANA > Današnji slovenski kulturni praznik je najlepša možna kulisa za uradno razglasitev datuma slovesne otvoritve Evropske prestolnice kulture 2025 Nova Gorica – Gorica.

Slavnostni zastor nad velikim evropskim kulturnim projektom se bo dvignil 8. februarja 2025, je točno opoldne na Prešernovem trgu v Ljubljani razglasila ministrica za kulturo Asta Vrečko, na Bevkovem trgu v Novi Gorici je novico obelodanil direktor Zavoda GO! 2025 Gorazd Božič, v sosednji Gorici pa župan Rodolfo Ziberna, ki so se mu pridružili direktorica Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje (EZTS GO) Romina Kocina,občinski odbornik za kulturo Fabrizio Oreti in odbornica za kulturo pokrajine Furlanije Julijske krajine Tiziana Gibelli, dogodek pa je z izjavo pospremil tudi minister za kulturo Republike Italije Gennaro Sangiuliano.

“Naj bo EPK najboljše, kar znamo in kar lahko pokažemo,” je poudaril direktor Zavoda GO! 2025 Gorazd Božič. Foto: Andreja Repič Agrež

“Dve leti, ki sta pred nami, bosta naporni in tudi ustvarjalni,” je ob razglasitvi uradnega začetka EPK poudaril Božič, ki je prepričan, da bosta Nova Gorica inGorica skozi projekt širši Sloveniji, Evropi in svetu pokazali, kaj vse ustvarjalnega, spodbudnega, inovativnega in tudi drznega nastaja na čezmejnem goriškem območju.

“Naš slogan je GO Borderless, to je tudi naš poziv vsem: Drznite si čez mejo navad in razvad, drznite si čez mejo običajnega. Naj bo EPK najboljše, kar znamo in kar lahko pokažemo,” je poudaril Božič.

Pot od postaje do postaje

Otvoritveno slovesnost 8. februarja 2025 bo režirala soavtorica prijavne knjige in trenutna umetniška svetovalka EPK režiserka, scenaristka in dramska igralka Neda Rusjan Bric.

Prireditev z delovnim naslovom Pot od postaje do postaje bo, kot napovedujejo v Zavodu GO! 2025, sočasno popeljala prek najbolj pomenljivih lokacij somestja Goric na območju med obema železniškima postajama, in s celodnevnim dogajanjem napovedala umetniške vrhunce v letu 2025, ko se bo v okviru evropske prestolnice kulture zvrstilo več kot 600 dogodkov. Vrhunec uvodne slovesnosti bo na travniku pred novogoriško mestno hišo, rdeča nit prireditve bodo povezovanje, čezmejnost in evropskost.

Foto: Andreja Repič Agrež

“Prepričan sem, da bo 8. februar 2025 veličasten praznik slovenske in evropske kulture, celotno leto 2025 pa navdih za vse nas,” je izpostavil Božič.

Razglasitev začetka EPK 2025 je v Ljubljani in Novi Gorici potekala ob recitalu Prešernove poezije. Dogodek na Bevkovem trgu v Novi Gorici je nastal v sodelovanju z Združenjem dramskih umetnikov Slovenije, SNG Nova Gorica in JSKD Območne izpostave Nova Gorica, Prešernove rime so prebirali igralci in igralke Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica, člani ZDUS, in njihovi gostje z obeh strani nekdanje meje. Nastopile so tudi pevke vokalne skupine Ardeo.


Najbolj brano