Prvega moža bolnišnice bodo iskali jeseni

Svet Splošne bolnišnice dr. Franca Derganca Nova Gorica je na včerajšnji redni seji obravnaval tudi predlog ministra za zdravje, da naj že zdaj objavi nov razpis za direktorja ustanove. A so člani sveta menili, da je boljše počakati konec počitnic.

Ernest Gortan Foto: Tomaž Primožič/FPA
Ernest Gortan Foto: Tomaž Primožič/FPA

ŠEMPETER > Čim hitrejšo objavo razpisa je minister za zdravje Janez Poklukar svetoval pred nekaj dnevi, ko se je mudil v Novi Gorici. Vendar v svetu zavoda, ki je pobudo dobil na mize v četrtek, niso bili vsi enakega mnenja. “Člani sveta so predlagali, da se razpis objavi konec avgusta oziroma septembra, kot je bilo predvideno. Zato, ker je bil finančni načrt pravkar sprejet in gre vse naprej,” je povedala predsednica sveta zavoda Metka Jelinčič Maraž.

Glavna tema seje je bil po njenih besedah program dela in finančni načrt, “pozitivno nas je presenetilo, da se povečuje število naložb v bolnišnici, od informacijskih sistemov do energetske obnove.” Manj spodbudno pa je poročilo o številu negovalnega osebja v bolnišnici. Svet zavoda je zato ministrstvu predlagal, da pristopi k sistemskim spremembam. Odhodi medicinskih sester iz bolnišnice se namreč nadaljujejo, problem naj bi bile zlasti podobne plače v bolnišnicah in zdravstvenih domovih, pri čemer pa so naloge na primarni ravni manj naporne.

Vršilec dolžnosti direktorja Ernest Gortan pa je naštel glavne letošnje naložbe v bolnišnici. Med drugim bodo izboljšali klimatizacijo v stari stavbi ustanove, podpisana je pogodba za gradnjo druge faze oddelka za invalidno mladino v Stari Gori, na vrsti bo energetska sanacija bolnišnice, pa naložbe v lekarno, v parkirišča … Vse skupaj bo zahtevalo okrog šest milijonov evrov, od tega bo skoraj dva milijona zagotovila bolnišnica sama. Ta sicer zdaj posluje pozitivno, zapadle obveznosti se znižujejo, likvidnost je stabilna.


Najbolj brano