Prostovoljno gasilstvo v Tolminu deluje že 140 let

Prostovoljno gasilsko društvo (PGD) Tolmin letos praznuje 140 let delovanja. Visok jubilej prostovoljnega gasilstva na Tolminskem so obeležili s številnimi dogodki - razstavo, zbornikom in videom ter parado z gosti. V Tolminu naj bi do leta 2030 postavili center za zaščito in reševanje.

Motoriziran del parade, ki je skupno štel 33 vozil, so začeli pred 
gasilskim domom, sklenili pa v središču Tolmina.  Foto: Miljko Lesjak
Motoriziran del parade, ki je skupno štel 33 vozil, so začeli pred gasilskim domom, sklenili pa v središču Tolmina.  Foto: Miljko Lesjak

TOLMIN > Ob 140-letnici delovanja so sredi maja v avli tolminske knjižnice odprli fotografsko razstavo, ki je predstavila razvoj društva od ustanovitve do danes, v začetku junija pa so v atriju knjižnice predstavili kroniko društva. Napisal jo je član, diplomiran zgodovinar Martin Šavli. Z Matevžem Rovščkom, ki jo je opremil s slikovnim gradivom, sta orisala nastajanje oziroma zbiranje gradiva in opisala pomembnejše dogodke, ki so vplivali na razvoj gasilstva na Tolminskem. “Na prireditvi smo prvič javno predvajali predstavitveni video, ki smo ga pripravljali v prvi polovici leta,” pojasnjuje Luka Makuc, ki društvu poveljuje od leta 2018. Tedaj je vlogo predsednika prevzel David Rejc. PGD Tolmin trenutno šteje 104 člane.

Parada in proslava s številnimi gosti

Osrednjo prireditev so s parado in proslavo priredili zadnjo junijsko soboto. Dodatno težjo je dal obisk ministra za obrambo Mateja Tonina, ki je z županom Urošem Brežanom podpisal pismo o nameri za gradnjo centra zaščite in reševanja na območju nekdanjih vojašnic Na Logu v Tolminu, kjer ima ministrstvo za obrambo v lasti objekte in zemljišča.

Luka Makuc

poveljnik PGd Tolmin

“Po nekaj letih pogovorov v smeri gradnje centra za zaščito in reševanje upamo, da bo ta zahtevna investicija s podpisom pisma o nameri dobila nov zagon.”

Parade se je pred pomembnimi gosti udeležilo 17 praporjev iz vabljenih gasilskih društev, v ešalonih je skupaj sodelovalo preko 120 članov, članic, mladine, tujih delegacij iz pobratenega Beljaka in drugih. Motoriziran del parade, ki je štel 33 vozil, od starodobnikov, gasilskih vozil ter drugih služb, pa se je popeljal od gasilskega doma, mimo častne tribune do starega mestnega jedra, kjer je bila osrednja proslava. “Tuja delegacija iz avstrijskega Beljaka je bila še posebno visoka - sestavljali so jo poveljniki vseh gasilskih društev okrožja Beljak ter vodje mladinskih programov, ki je najbolj aktivna vez med Tolminom in Beljakom,” dodaja Makuc in pojasni, da imajo mladi gasilci iz obeh mest skupne tabore, odrasli pa se udeležujejo gasilskih ekskurzij, kar vezi med društvoma še krepi.

Obeta se center za zaščito in reševanje

Minister Tonin je poudaril pomen gasilstva v lokalnem okolju, tudi v povezavi s sveže podpisanim pismom o nameri za gradnjo novih prostorov, ki jih gasilci in ostale službe sistema zaščite in reševanja v Tolminu nujno potrebujejo. Poveljnik po uspešnem praznovanju zre v prihodnost. “Po nekaj letih bolj ali manj aktivnih pogovorov v smeri gradnje centra za zaščito in reševanje upamo, da bo ta zahtevna investicija s podpisom pisma o nameri dobila nov zagon,” je povedal. Na občini si želijo, da bi načrte izpeljali do leta 2030. Po županovih besedah bodo naprej začeli iskati oblike financiranja. “Prostore naj bi v sklopu kompleksa imeli PGD Tolmin, Gasilska zveza Tolmin in gasilski servis, tolminski gorki reševalci, tolminska enota reševalnih psov, taborniki. Tam bi bila tudi skladišča, vadbene površine, v širšem območju naj bi imela prostore tudi policija,” ilustrira Makuc in razloži, zakaj v Tolminu nujno potrebujejo tak center z več objekti: “Vsem tem službam je skupno, da nimamo zadostnih prostorov glede na obseg dejavnosti. Mi smo obstoječ gasilski dom razširili že trikrat (leta 1997, 2004 in 2016) in se praktično nimamo več kam širiti, opreme pa imamo vsak dan več. Še posebej v času epidemije smo z dodatnimi specifičnimi nalogami dobili in nabavili dodatno opremo, zato že imamo težave z njenim skladiščenjem. Podobne težave imajo tudi gorski reševalci in vodniki reševalnih psov glede hranjenja prikolic, taborniki imajo opremo v garaži ... Tako da bi to celostno rešili s skupnim centrom.”

Odlikovanja za zaslužne

Predsednik Gasilske zveze Slovenije Janko Cerkvenik je pripadnikom PGD Tolmin podelil tudi državna odlikovanja. Gasilske plamenice so prejeli Miroslav Gaberšček, Klara Šuligoj, Matevž Rovšček, Miha Venceljin David Rejc.

Mladina ostaja trden del društva

V času epidemije je bilo delo v društvu deloma spremenjeno, a so skušali operativni del organizirati tako, da so upoštevali vse preventivne ukrepe, ob tem pa je bila operativna pripravljenost še vedno na dovolj visoki ravni. “Veseli me, da je mentorjem podobno uspelo pri gasilskem podmladku, kjer osipa praktično ni bilo, kljub temu, da se fizično niso videli pol leta. Mladina je še vedno številčna in trden del društva,” poudarja. V prihodnjih letih načrtujejo dve večji naložbi. “Čaka nas nakup osnovnega napadalnega vozila GVC 16/25, ki bo zamenjalo sedaj 24 let staro vozilo, ter vozila za posredovanje ob nesrečah z nevarnimi snovmi,” sklene Makuc.

PGD načrtuje še nakup osnovnega napadalnega vozila GVC 16/25 in vozila za posredovanje ob nesrečah z nevarnimi snovmi.


Najbolj brano