Prišli po medalje in v veselo družbo

Cirius Vipava je danes gostil 27. regijske igre Specialne olimpijade Slovenije z več kot 130 mladimi športniki iz primorsko-notranjske regije. Po dveh letih premora zaradi epidemije so komaj čakali, da se pomerijo, preverijo, kako uspešno so trenirali, in poklepetajo s starimi prijatelji.

Cirius Vipava danes po enajstih letih spet gosti  regijske igre 
specialne olimpiade za primorsko-notranjsko regijo. Foto: Alenka Tratnik
Cirius Vipava danes po enajstih letih spet gosti regijske igre specialne olimpiade za primorsko-notranjsko regijo. Foto: Alenka Tratnik

VIPAVA > “Trenirali smo veliko in pričakujemo medaljo,” so že pred začetkom tekmovanja suvereno napovedali Gašper, Niki in Leonora iz Centra za usposabljanje Elvire Vatovec Strunjan, ki so se pomerili v tekaških disciplinah in so v Vipavo prišli dobre volje ter z velikimi pričakovanji. Tako kot še 130 drugih mladih športnikov iz VDC Ajdovščina-Vipava, novogoriške enote Želve, OŠ Franceta Bevka Tolmin, Vzgojno zaposlitvenega središča Mitja Čuk Trst, OŠ Kozara Nova Gorica, Centra za usposabljanje Elvire Vatovec Strunjan, OŠ Miroslava Vilharja Postojna, VDC Postojna ter ekipa Cirius Vipava, ki so se merili v atletiki ter v elementih balinanja in košarke.

Šport kot oblika vključevanja

Športno druženje tekmovalcev z motnjo v duševnem razvoju je po enajstih letih znova gostil Cirius Vipava, ki je aktiven organizator različnih tekmovanj, ima pa tudi uspešno ekipo. “Cirius Vipava je v SOS vključen že od začetka, od leta 1990, saj je to ena oblika inkluzije. Tekmovalci prek treningov in tekmovanj postajajo vidni predstavniki družbe, se samopotrjujejo in dokazujejo. Tu niso več pomembne njihove razlike, ampak sposobnosti,” je o vlogi specialne olimpijade povedala glavna trenerka MATP pri Specialni olimpijadi Slovenije Tanja Princes.

Matej Žgavec, udeleženec: “Prišel sem, da vidim, ali sem izboljšal rezultate in kondicijo. Zato rad sodelujem na tekmovanjih.”

Današnje igre so bile po dveh letih premora zaradi epidemije prva priložnost za preizkus. “Tekmovalci so zelo veseli, da so se po dveh letih korone vrnili na tekmovališča,” je povedala vodja tekmovanja Kristina Mohorčič, mladi športniki pa so ji pritrdili.

Radi trenirajo in tekmujejo

“Prišel sem, da vidim, ali sem izboljšal rezultate in kondicijo. Zato rad sodelujem na tekmovanjih,” je povedal Matej Žgavec iz VDC Ajdovščina-Vipava, ki je tudi dobitnik treh medalj na Svetovnih zimskih igrah specialne olimpijade, ob smučanju pa ima rad tudi tek in kolesarstvo.

Igre so ob tekmovalni vnemi minile predvsem ob druženju v duhu specialne olimpijade: ”Pustite mi zmagati, če pa ne morem zmagati, naj bom pogumen v svojem poskusu.” Slovesno zaprisego je tokrat izrekel Žiga Krebelj iz Cirius Vipava, mlade športnike pa so pozdravili ravnatelj Cirius Vipava Alojzij Adamič, vipavska podžupanja Sonja Lukin, predsednica Društva Sožitje Ajdovščina-Vipava Mojca Česnik in vodja SOS primorsko-notranjske regije Saša Pivka.


Najbolj brano