Pri starem jezu kopanje ostaja, poleti bodo omejili delovanje elektrarne

Kopalna sezona je, glede na visoke temperature, tudi na Soči pri starem jezu v Solkanu vse bliže. Ker gre za divjo reko in ne kopališče, kot opozarjajo na občini, je potrebna previdnost. Vsi varnostni ukrepi od lani ostajajo v veljavi, uvajajo pa nove. Soške elektrarne se bodo vsaj deloma prilagodile potrebam kopalcev - od junija do septembra bodo omejili delovanje elektrarne.

Podpisniki sporazuma so se zavezali k izvedbi ukrepov varstva 
pred utopitvami na Soči pri starem jezu tudi letos poleti. Foto: Nace Novak
Podpisniki sporazuma so se zavezali k izvedbi ukrepov varstva pred utopitvami na Soči pri starem jezu tudi letos poleti. Foto: Nace Novak

SOLKAN > Na kamnitem bregu reke Soče pri starem jezu v Solkanu se je včeraj močnim sončnim žarkom v kopalkah nastavljajo že kar nekaj ljudi, na brzicah so trenirali kajakaši, ni pa več daleč dan, ko bo reka privabila tudi kopalce. Ker sta se v zadnjih dveh letih tam zgodili dve tragični nesreči, v katerih sta življenje izgubila otroka, so že sredi lanske poletne sezone na reki in ob njej poskrbeli za dodatne varnostne ukrepe.

Postavili so opozorilne table ob reki in na jeklenici nad njo, varnostne stebričke, ki kažejo nivo vode, uredili so dostop za reševalce in poskrbeli za informatorje, ki so obiskovalce, še posebej tiste, ki niso domačini, opozarjali na previdnost pri kopanju. Ukrepi bodo znova aktualni tudi v času letošnje poletne sezone od 15. junija do 4, septembra. Na podlagi analize lani sprejetih ukrepov pa so jih še nadgradili.

Klemen Miklavič

župan MONG

“Govorimo o zmanjševanju tveganja za obiskovalce, ki se tu kopajo na lastno odgovornost.”

Manj tveganja za kopanje na lastno odgovornost

“Govorimo o zmanjševanju tveganja za obiskovalce, ki se tu kopajo na lastno odgovornost,” je ob današnjem podpisu sporazuma o sodelovanju pri izvedbi ukrepov varstva pred utopitvami pri starem jezu med občino, družbo Soške elektrarne, ki upravlja s hidroelektrarno Solkan, in domačim kajak klubom, povedal novogoriški župan Klemen Miklavič.

Izpostavil je, da ne gre za kopališče, ampak divjo reko, med novimi ukrepi pa je omenil tudi preventivno ozaveščanje osnovnošolcev. V začetku junija, tik pred začetkom poletne sezone, jih bodo s pogovori in filmom na šolah opozarjali na nevarnosti divjih voda, kar jim bo prišlo prav kjerkoli v življenju, ne le v Solkanu.

Radovan Jereb

direktor Soških elektrarn

“Za obdobje od 15. junija do 4. septembra uvajamo v družbi omejitev delovanja elektrarne, kar bodo kopalci zaznali v obliki precej manjšega nihanja gladine vode in to vsak dan od 10. do 19. ure.”

Poleti bo elektrarna omejila delovanje

“Za obdobje od 15. junija do 4. septembra uvajamo v družbi omejitev delovanja elektrarne, kar bodo kopalci zaznali v obliki precej manjšega nihanja gladine vode in to vsak dan od 10. do 19. ure,” je povedal direktor Soških elektrarn Radovan Jereb. Med novimi ukrepi je tudi ta, da bodo naraščanje vode, ko bo dosegla nivo starega jeza, za deset minut zaustavili, da se bodo lahko kopalci varno vrnili na levi breg.

Tudi tretji podpisnik sporazuma, predsednik domačega kajak kluba Ivan Zagožen, je pozdravil proaktivno opozarjanje obiskovalcev na nevarnosti na predelu, kjer so kajakaši “doma”. Klub prispeva že omenjene informatorje, ki obiskovalcem poleg informacij o tveganjih na reki pogosto nudijo tudi turistične in druge informacije.


Najbolj brano