Predsednik napovedal športni dan države

Ni vsak dan priložnost, da se lahko s predsednikom države pomeriš v teku in dobiš povabilo na sladoled v predsedniško palačo, zato si bodo učenci osnovnih šol iz ajdovske občine zapomnili Mini olimpijado, ki sta jo pripravila Športna zveza Ajdovščina in Zavod za šport. Na njej sta mladim predstavila mednarodni projekt Youth Sports fair Chance, katerega ambasador je tudi predsednik Borut Pahor.

Ajdovske Mini olimpijade se je udeležil tudi predsednik države 
Borut Pahor in se z najpogumnejšimi pomeril v teku na 25-metrski 
razdalji.  Foto: Alenka Tratnik
Ajdovske Mini olimpijade se je udeležil tudi predsednik države Borut Pahor in se z najpogumnejšimi pomeril v teku na 25-metrski razdalji.  Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > Športna zveza Ajdovščina je v sodelovanju s tukajšnjim zavodom za šport ob začetku šolskega leta pripravila Mini olimpijado. Namenjena je spodbujanju otrok k aktivnemu preživljanju prostega časa in ponuja spoznavanje ponudbe športnih dejavnosti v občini. “Veseli smo odziva športnih društev in klubov, saj imajo otroci tu priložnost, da v živo vidijo, kako potekajo športne dejavnosti in koliko različnih športov imamo. Ponudba je pestra, v naši zvezi je več kot 50 članov, na letni program športa pa se prijavi približno 70 izvajalcev. Tako res lahko vsak otrok najde šport, ki ga zanima in pri katerem bo užival,” je povedal predsednik športne zveze Miloš Popovič.

Letošnja Mini olimpijada je bila že 15. po vrsti, udeležilo pa se jo je 1200 šolarjev. Dogodek je potekal dva dneva, udeleženci pa so poleg olimpijske zaprisege v okviru mednarodnega projekta Youth Sports Fair Chance, zaprisegli tudi k športnemu obnašanju, boju proti rasizmu ter diskriminaciji ter kulturnemu navijanju na športnih dogodkih. Zaprisegi sta včeraj tudi pred predsednikom države Borutom Pahorjem, ajdovskim županom Tadejem Beočaninom, predstavniki Olimpijskega komiteja Slovenije, Zavoda za šport in Športne zveze prebrali učenki OŠ Danila Lokarja Ajdovščina Nija Mikuž Valič in Urša Djukič Štrancar. “Zdi se nam potrebno, da naše otroke že od ranega otroštva učimo strpnosti in sodelovanja na igrišču in ob njem, saj je sodelovanje med športniki nujno, če želijo doseči uspeh,“ je ob tem poudaril direktor Zavoda za šport Ajdovščina Uroš Pintar.

Predsednik Pahor se je zavzel za uvedbo športnega dne države

Projekt uživa ugled tudi v mednarodni športni javnosti, njegova ambasadorja stamed drugimi Luka Modrić in Jose Mourinho, v Sloveniji pa predsednik republike Borut Pahor, ki je včeraj nagovoril udeležence Mini olimpijade in poudaril, da je šport dejavnost, ki človeku polepša življenje in pomaga, da je boljši tudi na drugih področjih. Ob druženju z ajdovskimi šolarji je največ odobravanja požel s pobudo za športni dan države. Z mladimi se je pomeril v teku na 25-metrski razdalji in v olimpijskem duhu zmago prepustil najmlajšim ter jih vse skupaj povabil na sladoled v predsedniško palačo.


Najbolj brano