Poznič v Idriji o živih objektih Unescove dediščine in novih tehnologijah v kulturi

Minister za kulturo Zoran Poznič s sodelavci se danes mudi v Idriji. Kot je povedal, na ministrstvu menijo, da ni dovolj vlagati le v zidove, ampak obnovljenim objektom kulturne dediščine vdahniti tudi "žive" vsebine, nadgrajene z digitalizacijo in sodobnimi informacijskimi pristopi. Tako je lahko dediščina tudi vir razvoja kulturnega turizma.

Minister za kulturo Zoran Poznič s sodelavci se danes mudi v 
Idriji. Foto: STA
Minister za kulturo Zoran Poznič s sodelavci se danes mudi v Idriji. Foto: STA

IDRIJA > Poznič se je na občini sestal z idrijskim in cerkljanskim županom Tomažem Vencljem in Gašperjem Uršičem ter sodelavci iz obeh občinskih uprav in vodilnimi predstavniki največjih ustanov in zavodov s področja kulturne dediščine na Idrijskem in Cerkljanskem.

Udeleženci so gostom z ministrstva za kulturo predstavili dejavnosti in načrte ustanov, ki v Idriji upravljajo z objekti dediščine živega srebra državnega in svetovnega pomena, ki je vpisana na Unescov seznam kulturne dediščine.

V Idriji se zavedajo Pozničevih besed, saj so vsi doslej obnovljeni objekti Unescove dediščine v mestu tudi prostor aktivne kulture v obliki muzejske, galerijske, glasbene, društvene in drugih kulturnih dejavnosti, primanjkuje pa sredstev za obnovo še nekaterih objektov, kot je na primer Rudniško gledališče, najstarejša zidana gledališka stavba na Slovenskem, območja Kajzer, nadaljevanje obnove topilnice, ter sredstev za dodatne kadre, ki bi se ukvarjali z novimi pristopi in tehnologijami za sodobnemu obiskovalcu bolj privlačno predstavitev dediščine.

Predstavniki občine in kulturnih ustanov, ki delujejo tudi na Cerkljanskem, so predstavili načrte na področju nadgradnje prezentacije arheološkega najdišča Divje babe, kjer je bila odkrita paleolitska piščal, najstarejše glasbilo na svetu, ter prizadevanja za vpis pustnega običaja laufarija na Unescov seznam nesnovne dediščine.

Minister in predstavniki občin ter kulturnih ustanov na Idrijskem in Cerkljanskem so ugotovili, da imajo enake poglede na področju ohranjanja in predstavitve kulturne dediščine. Minister je opomnil tudi na sredstva, ki so letos namenjena področju kulture, in poslanstvo pred nedavnim ustanovljene komisije za izobraževanje ter pozval občini in kulturne ustanove na tem območju, da pripravijo kakovostne programe, ki so osnova za pridobitev državnih sredstev. Tudi tistih, ki jih bo prinesel kulturni evro, za katerega naj bi bili prvi razpisi objavljeni že v drugi polovici letošnjega leta.


Najbolj brano