Povezovanje mladih primorskih kmetov

Na pobudo Zveze slovenske podeželske mladine so v Bukovici pripravili srečanje mladih s podeželja na Primorskem, kjer so govorili o perspektivah mladih na podeželju in o povezovanju. Ker na območju od Kopra do Tolmina podeželska mladina še ni povezana, so izpostavili tudi željo po čim prejšnji ustanovitvi društva.

Na srečanju v Bukovici so govorili o perspektivah in povezovanju 
mladih na podeželju in o ustanovitvi društva na Primorskem. Foto: Nace Novak
Na srečanju v Bukovici so govorili o perspektivah in povezovanju mladih na podeželju in o ustanovitvi društva na Primorskem. Foto: Nace Novak

BUKOVICA > V okviru Zveze slovenske podeželske mladine (ZSPM) deluje 47 društev, v katerih je več kot 3000 mladih s podeželja, na Primorskem pa od Kopra do Tolmina še niso organizirani.

Srečanja v Bukovici so se udeležili mladi kmetje s širšega goriškega območja, Posočja, Krasa in Istre. Na njem so izpostavili tudi željo po čimprejšnji ustanovitvi društva. Ideja je, da bi sprva ustanovili eno društvo za celotno primorsko območje od Kopra do Tolmina s sedežem na Goriškem, kasneje po potrebi morda še kakšno. Že v kratkem naj bi pripravili ustanovitveno sejo društva.

47

društev deluje v okviru Zveze slovenske podeželske mladine

Glavni namen srečanja je bilo sicer ozaveščanje o perspektivah mladih na podeželju ter povezovanju podeželske mladine in mladih kmetov. Na to temo so pripravili tudi okroglo mizo, na kateri so sodelovali direktor Kleti Brda Silvan Peršolja, podjetnik Goran Miškulin iz podjetja Spintec, mladi kmet z živinorejske kmetije s kanalskega območja Boštjan Bavdaž in Žan Bric s kmetije Bric na Vogrskem kot mlad kmet s področja vinogradništva in vinarstva.

Beseda je tekla predvsem o tem, kako bi lahko mladi pripomogli k razvoju podeželja, pa tudi o težavah, ki mladim preprečujejo vključitev v razvoj kmetijstva na podeželju. “Mladi morajo spoznati svoje sosede, kolege, vrstnike, da ugotovijo, s kakšnimi težavami se tudi oni srečujejo, in da jih začnejo skupaj reševati, ključna rešitev do teh izzivov pa je prav povezovanje,” je ob srečanju povedal predsednik ZSPM Rok Damijan.

Med težavami je izpostavil dostop do zemljišč, primerno kmetijsko politiko, stabilen trg, obvladovanje tveganj in klimatske spremembe. Pojasnil je še, da ZSPM mladim pomaga z izobraževanji, predstavitvami in podobnim, da bodo znali skupaj nastopiti kot mladi kmetje do vseh lokalnih in nacionalnih odločevalcev.

“Kako se bodo oblikovali in kakšne konkretne cilje bodo zasledovali, je povsem njihova odločitev, kot zveza pa smo jim in jim bomo v podporo,” je povedal o ideji za ustanovitev društva na Primorskem.


Najbolj brano