Poslovil se je Damjan Krapš

Na Krasu je minulo soboto k večnemu počitku prezgodaj legel Idrijčan Damjan Krapš. Ustvarjalno pot je kot gradbinec, dobesedno, in graditelj poti v prihodnost v celoti posvetil Idriji. V njej ne povsem razumljen je svojo pot sklenil kot vinar na Krasu.

Damjan Krapš (1950-2021) Foto: Damijan Bogataj
Damjan Krapš (1950-2021) Foto: Damijan Bogataj

KOPRIVA, IDRIJA > Damjan Krapš (1950-2021) je kot gradbinec v projekte davno vgrajeval trajnost. Za njim in ekipami, v katerih je deloval, so v Idriji in širše ostale naložbe, ki dodajajo vrednost. Trajen pečat občini pa je zapustil kot župan z začetka tisočletja, ko ji je začrtal trajnostno prihodnost in se kot lev boril z državo, da bi jo bilo mogoče uresničevati. Nerazumljen doma, pa tudi z boleznijo načet, se je umaknil med vinograde in v vinarjenje na Kras. V Koprivi je zapustil mnoge, ki so ga cenili.

Zidgrad, Atelje za projektiranje in Kolektor, gradnja v občini in širšem prostoru, so Damjanu Krapšu napolnile tako zvrhano malho izkušenj, da je Idrijo v novo tisočletje lahko povedel s pogumno vizijo.

Bremen radioaktivnega radona in drugih strupov rešeno območje topilnice rudnika živega srebra, ogromen projekt, ki ga je vodil skupaj z izgradnjo Kolektorjevega industrijskega kompleksa, je bil odlična odskočna deska za nadaljevanje v širšem okolju. Ker za ureditev zdrave Idrije in občine ni bilo denarja, ga je skušal pridobiti. Dan za dnem je odpiral vrata državnih inštitucij. Prej pa je s pokojnim pravnikom Zdravkom Klemnom dneve in noči analiziral, kaj gre tako zelo narobe pri financiranju občin, da Idrija ostaja brez prihodnosti.

Županovanje je bilo zanj poslanstvo za 24 ur na dan, rezultati pa izjemni. Z dodanim denarjem, z razumevanjem primanjkljajev industrijskega okolja in izjemnim socialnim čutom so z njim rasle naložbe - od novih šol, vrtcev, edinih stanovanj v času nove občine do obilja okoljskih naložb.

Ob bok industriji je postavil turizem. Na osnovi skrbno obnovljene dediščine živega srebra in čipke, a sočasno z zasnovo zanj in občanom nujno potrebne infrastrukture, od kulturne dvorane do sprostitveno hotelskega kompleksa. Ker spet ni bilo denarja, boja zanj ni opustil. S tankočutnim posluhom za dediščino je informacijsko srce turizma postavil v rudniški jašek in dodal množico še nepreseženih prireditev.

Z vsem skupaj je bil pred časom ravno toliko, da je ostal nerazumljen. V Idriji naslednikov, ki so porušili nekaj njegovih projektov in obupovali nad pomanjkanjem denarja, še ni dobil. Medtem ko Damjan Krapš počiva v Koprivi, bodo idrijski rojaki njemu v spomin in sebi v dobro naredili največ s ponovnim premislekom vizije, ki jo je zasnoval in prekratek čas udejanjal njim v korist.


Najbolj brano