Poslavlja se vsaj eno od treh hkratnih gradbišč

Kot so napovedali v Darsu, bodo ta konec tedna zaključili obnovo najbolj zahodnega odseka hitre ceste po Vipavski dolini. V ponedeljek bo vožnja tam spet potekala nemoteno. To pa še ne pomeni, da zastojev na vpadnicah v Novo Gorico in Šempeter ne bo več, saj dve gradbišči na cestah v Šempetru ostajata.

Včeraj so delavci med Vogrskim in Šempetrom nameščali betonsko ograjo med smernima voziščema.   Foto: Ambrož Sardoč
Včeraj so delavci med Vogrskim in Šempetrom nameščali betonsko ograjo med smernima voziščema.  Foto: Ambrož Sardoč

ŠEMPETER > Kakor je Dars poleti začel obnavljati krak vipavske hitre ceste med priključkoma na Vogrskem in Bazari, tako ga bo tudi končal. Od drevi (od 20. ure) do ponedeljka do 5. ure bo popolnoma zaprl ta del štiripasovnice v obe smeri, da bodo gradbinci lahko opravili še zaključna dela ob obnovi. Za pot iz osredje Slovenije proti Italiji ali v nasprotno smer je priporočen obvoz preko Fernetičev.

Odpravili bodo še eno “lazenje” za tovornjaki

Od ponedeljka dalje bo omenjeni del hitre ceste znova normalno prevozen, ne bo več treba voziti le toliko hitro, kolikor zmorejo najpočasnejši tovornjaki. Kot je znano, se tam temu zadnje tri mesece ni bilo mogoče izogniti, ker je bil za vsa vozila na voljo le en pas v vsako smer in je prehitevanje preprečevala vmesna ograja. Pričakovati je torej, da se bo prihodnji teden del prometa vrnil na krak štiripasovnice od Vogrskega do Šempetra in bosta s tem razbremenjeni kromberška vpadnica v Novo Gorico ter glavna cesta do Ozeljana, kjer so zdaj ob prometnih konicah gneča in zastoji pred semaforji. Toda kaosa najbrž še ne bo konec.

Vozniki namreč ob konicah dolgo v vrstah čakajo tudi na cesti od Mirna do Šempetra in mestoma naprej skozi Rožno dolino do Nove Gorice. To pa zato, ker država gradi dvojno krožišče na glavni cesti tik ob avtocestnem priključku na Bazari in je tam promet oviran ter ker je cesta med središčem Šempetra in Vrtojbo povsem zaprta zaradi obnove komunalnih napeljav.

Kdaj bo res konec?

Dvojno krožišče bi moralo biti končano do preteklega petka, vendar se je gradnja zavlekla, zlasti zaradi izjemno deževnega novembra. Gradbišče še ni zaprto, na spletem portalu Promet.si piše, da z Bazare ne bo mogoče zavijati na lokalno cesto proti središču Šempetra vse do božiča.

Na železniškem prehodu se je prav tako zavleklo, le da tam zato, ker so gradbinci pri prekopavanju tal naleteli na medsebojno prepredene podzemne napeljave in tega niso pričakovali. Nekaterim prebivalcem Šempetra zaradi tega že prekipeva, a kot je na nedavni seji sveta občine dejal župan Milan Turk, naj bi tam glavnino del končali do prihodnjega petka.


Najbolj brano