Pomnik bo dobil še Kogojevi skulpturi

Mozaiku slutnja groze nedavno preminulega Jožeta Spacala, “slovenski Guernici” - Plesu življenja in smrti ter njegovemu nadaljevanju, Vetru pozabe, ki ju je naslikal Rudi Španzel, se bosta kot del stalne umetniške zbirke Pomnika miru kmalu pridružila porcelanasta venetski konj in lipicanec Oskarja Kogoja.

Oskar Kogoj Venetski konj in lipicanec 

donacija Pomnik miru Cerje

------

Ozbot

gorica 4  Katjuša Kogoj Mužina Foto: Katjuša Kogoj Mužina
Oskar Kogoj Venetski konj in lipicanec donacija Pomnik miru Cerje ------ Ozbot gorica 4 Katjuša Kogoj Mužina Foto: Katjuša Kogoj Mužina

CERJE > Iz svojega bogatega ustvarjalnega opusa ju je priznani mirenski obiskovalec izbral ob letošnji 440. obletnici ustanovitve kobilarne Lipica. Skulpturi, ki v dolžino merita 36, v višino pa 30 centimetrov, bodo postavili v sobo na vrhu pomnika, družbo jima bo delal manjši Kogojev ptiček hvaležnosti.

Venetski konj je pozlačen z 18-karatnim zlatom in je na podstavku iz 2000 let starega črnega hrasta, lipicanec pa stoji na črnem granitu. Slovesnost ob prejemu donacij so načrtovali za 23. november, zaradi epidemije pa jo prestavljajo na čas, ko bodo epidemiološke razmere to dopuščale.

Nastaja tudi težko pričakovana vsebina stalne razstave v pomniku z naslovom Na zahodnem robu, ki jo pripravlja Goriški muzej. Postavili in odprli jo bodo septembra prihodnje leto, ko bodo tam obeležili priključitev Primorske k matični domovini.


Najbolj brano