Poklon primorski himni

Območno združenje Zveze borcev Ajdovščina-Vipava vabi to soboto na že peti pohod na Križno Goro nad Colom, kjer je pred 74 leti nastala pesem Vstajenje Primorske. Ob kamnitem obeležju, ki so ga leta 2013 postavili primorski himni, bo ob 11. uri tudi krajša slovesnost.

Leta 2013 so na Križni Gori postavili spominsko obeležje primorski 
himno Vstajenje Primorske.  Foto: Občina Ajdovščina
Leta 2013 so na Križni Gori postavili spominsko obeležje primorski himno Vstajenje Primorske.  Foto: Občina Ajdovščina

Zbor pohodnikov bo na Valinovžah v naselju Gozd (cesta Col- Predmeja), od koder se bodo ob 9. uri podali proti približno uro in pol zmerne hoje oddaljeni Križni Gori. Vodja pohoda bo Valter Likar. Letos so organizatorji nekoliko pohiteli in pohod ter proslavo organizirali že ta konec tedna. “Sredi septembra, ko obeležujemo priključitev Primorske k matični domovini, je veliko drugih dogodkov, oktobra zna že biti precej mraz, tako da smo se letos odločili za zgodnejši termin. Žal vremenska napoved za to soboto ni najbolj obetavna, a tako kot doslej bo pohod v vsakem vremenu,” napoveduje Vilko Brus iz območnega združenja ZB Ajdovščina Vipava.

Pohoda se vsako leto poleg Primorcev, ki so pesem Vstajenje Primorske vzeli za svojo himno, udeležijo tudi pohodniki z drugih koncev Slovenije, da bi se poklonili kraju, ki je zimskega jutra leta 1944 navdihnil avtorja pesmi Leva Svetka, s partizanskim imenom Zorin. Ob 70. obletnici nastanka primorske himne je Občina Ajdovščina za Križno Goro postavila kamnito obeležje. Podobo na kamnu je oblikovala likovna pedagoginja, ilustratorka in oblikovalka iz Ajdovščine Silva Karim.

“Pohodniki naj ne bodo presenečeni, ker bo proslava letos na drugi lokaciji,” opozarja Brus. Kot pojasnjuje, so morali kamnito obeležje, ki je bilo že večkrat tarča vandalov - lani, denimo, so poškodovali zvezdo -, prestaviti nekaj sto metrov bliže tamkajšnji domačiji. “Pravzaprav je zdaj obeležje še bliže mestu, kjer je pesem nastala,” poudarja Brus. Program na slovesnosti, ki se bo začela ob 11. uri, bodo oblikovali Oktet Castrum in recitatorka Manuela Polanc, slavnostni govornik pa bo Jožef Člekovič, predsednik severnoprimorske Zveze veteranov vojne za Slovenijo. Po slovesnosti bo sledilo druženje, vrnitev skupine na izhodišče je predvidena okoli 14. ure.


Najbolj brano