Poklon osamosvojitvi

Bliža se dan samostojnosti in enotnosti. Veterani območnega združenja veteranov vojne za samostojno Slovenijo Ajdovščina in Vipava vabijo v soboto na spominski pohod v počastitev in obeležitev bojnih delovanj v osamosvojitveni vojni leta 1991.

Izvir Hublja
Izvir Hublja 

Zbor udeležencev bo med 8.45 in 9. uro na parkirišču pred Športnim centrom (ŠC) Ajdovščina. Pot bo vodila ob potoku Lokavšček do zaselka Čohi, skozi Gorenje do izvira Hublja in fužin, kjer bo postanek za malico, ki jo za vse udeležence organizirajo vipavski in ajdovski veterani. Pod izvirom reke Hubelj je v drugi polovici 16. stoletja delovala železarna, znana kot fužina Hubelj. Leta 1991 pa je bilo tam skladišče orožja in razstreliva.

Pot se bo nadaljevala pod Staro Babo po rimski cesti do druge rajde nad Ajdovščino, skozi Žapuže do spominskega obeležja na mostu čez reko Hubelj ter ob reki Hubelj do izhodišča pred ŠC Ajdovščina, kjer bodo vsem udeležencem pohoda postregli (s prav tako brezplačnim) kosilom. Pot je lahka, dolga približno osem kilometrov, hoje (s postanki) je za dobri dve uri in pol. “Prvi pohod smo organizirali leta 2016, udeležilo se ga je več kot 30 ljudi. Lani nam je precej ponagajalo vreme, saj smo morali pohod zaradi močnega dežja odpovedati. No, upam, da nam bo vreme letos vendarle naklonjeno. Vremenska napoved sicer ni idealna, saj zaenkrat kaže, da utegne pasti kakšna kaplja dežja ... A počakajmo do sobote. Če bo prav močno deževalo, bomo morali pohod odpovedati, sicer pa se bomo z največjim veseljem in ponosom poklonili našim osamosvojiteljem,” pojasnjuje Ljubo Vidrih. Zaradi lažje organizacije (število malic in kosil) je do danes zaželena potrditev udeležbe na telefonski številki 041/386-587 (Ljubo Vidrih) ali na 041/900-087 (Jožko Člekovič).


Najbolj brano