Pohod na Malo goro

Planinska sekcija Kamnje pri Planinskem društvu (PD) Ajdovščina vabi na praznični ponedeljek na tradicionalni, že 22. Velikonočni pohod na Malo goro (1034 m) - planoto na pobočju Čavna. Start pohoda, ki velja za enega bolj obiskanih na Ajdovskem, bo od 7.30 dalje.

Pohoda na Malo goro se vsako leto udeležijo številni pohodniki od 
blizu in daleč.   Foto: Picasa
Pohoda na Malo goro se vsako leto udeležijo številni pohodniki od blizu in daleč.  Foto: Picasa

Kot pravi Jože Vodopivec, predsednik planinske sekcije Kamnje, je do Male gore mogočih več dostopov. Iz vasi pod Čavnom - Vrtovina, Kamenj, Stomaža in Lokavca - sta za vzpon potrebni slabi dve uri in pol, uro krajši je pristop po Srednječavenski poti od peskokopa ob cesti Lokavec-Predmeja, najmanj napora pa zahteva pristop do Male gore od koče Antona Bavčerja na Čavnu (1242 m).

Organizatorji si želijo, da se čim več pohodnikov odpravi na pot iz Kamenj. Zbirno mesto bo pri velikem kamnitem mostu, ki je ponos nekdanjih kamenjskih štancarjev - kamnosekov. Pohodniki bodo tam deležni jutranjega okrepčila. Takoj za vasjo si bodo lahko izbrali za vzpon označeno planinsko pot, ki poteka pretežno po kolovozni poti in vodi mimo lovskega bivaka Črna peč, kjer jih bodo pogostili prijazni lovci, ali pa jo bodo proti vrhu ubrali po tematski poti - Poti koscev in grabljic, ki pohodnika pelje čez nekdanje senožeti na kamenjski gmajni. Med hojo se bodo pri stebričkih, na katerih so označena ledinska imena področij, seznanili še s predmeti in orodjem, ki so jih nekdaj uporabljali v času košnje. Obe poti sta urejeni in dobro označeni.

Na Mali gori bo ob 11. uri krajši kulturni program in pozdrav pohodnikom. Za okrepčilo organizatorji pripravljajo tradicionalno polento, zabeljeno s košenino in kislim mlekom. Marsikomu se bo prilegel še sprehod po že nekoliko pomladni Mali gori.

“Za pohodnike, ki bi se želeli seznaniti z navezanostjo Kamenjcev na Malo goro in na tradicijo košnje na tej planoti, bomo na dan pohoda ob 8. uri v šoli v Kamnjah predvajali dokumentarni film Mala gora skozi čas, ki traja 45 minut. Pohodnikom zatem ostane še vedno dovolj časa, da se do enajstih povzpnejo na Malo goro,” še dodaja Vodopivec.


Najbolj brano