Plačilo za dva dragulja

Za ogled izvira Soče bo v prihodnje treba plačati po zgledu, kot tržijo naravno znamenitost Tolminska korita. Preden bo upravljalec, turistični zavod Dolina Soče, začel pobirati vstopnino, bodo zgradili varen dostop. Računajo na podoben obisk kot v Tolminskih koritih, kjer so lani našteli rekordnih 55.000 obiskovalcev.

Prek stene bodo uredili varen prehod.  Foto: Zavod Dolina Soče
Prek stene bodo uredili varen prehod.  Foto: Zavod Dolina Soče

TRENTA > Izvir Soče na skoraj tisoč metrih nadmorske višine bo druga naravna znamenitost v Posočju, kjer bodo pobirali vstopnino. Po zgledu Tolminskih korit bo zavod za turizem Dolina Soče iztržek namenjal za vzdrževanje infrastrukture za varen dostop prek strmih sten.

“Soteska z izvirom Soče je v tem času prekrita z okoli 15 metrov debelim plazom. Sneg sega najmanj pet metrov nad jeklenico, ki je speljana prek stene. Reka zdaj priteče izpod plaza. Ljudje hodijo po plazu, ko se bo sneg začel topiti, ne bo več varno,“ opozarja v. d. direktorja zavoda Dolina Soče Janko Humar.

Korita so uspešnica

V Tolminska korita prihaja vsako leto več obiskovalcev. Z denarjem od vstopnine in po potrebi še iz proračuna poskrbijo za urejene in varne poti. Prek zime so namestili varovalne mreže, urejali bodo območje okoli vstopa v Dantejevo jamo in razširili parkirišče.

Kot pravi, so območje izvira Soče lani s pogodbo prevzeli v upravljanje od predhodnika, planinskega društva Jesenice, ki je lastnik planinske koče pod izvirom, kjer je tudi parkirišče. “Doslej je bil dostop relativno nevaren, v pomoč je bila zgolj jeklenica. Zgradili bomo varno pot, potem bomo začeli pobirati vstopnino,” napoveduje Humar. Zaradi skoraj vsakoletnih plazov bodo pot zasnovati tako, da bodo lesene in druge elemente jeseni odstranili in spomladi spet namestili.

Občina Bovec je skupaj z zavodom za turizem zainteresirana, da bi najlepše naravne bisere približali turistom. Letos nameravajo urediti parkirišče za približno 30 avtomobilov z izhodiščem do slapa Virje. Razmišljajo o tem, da bi zaračunali parkirnino. Zavedajo pa se, da vstopnine ali parkirnine za vsakim vogalom ni dobro pobirati. “Če je dostop do naravne znamenitosti urejen in varen, se v vsakem primeru obrestuje, ker turiste pritegnemo in kakšen dan prespijo,” menijo v Občini Bovec.

Janko Humar

turistični zavod

“Zgradili bomo varno pot, potem bomo začeli pobirati vstopnino.”


Najbolj brano