Pipistrelovala letala na 85 lokacijah v Indiji

Največja enkratna pogodba o dobavi lahkih letal na svetu je uspešno zaključena, so sporočili iz ajdovskega Pipistrela. Dobave na podlagi pogodbe z indijskim obrambnim ministrstvom so se začele v letu 2016, pred kratkim pa je Pipistrel končnim uporabnikom uspešno predal zadnjo pošiljko od 194 letal.

Pipistrelovi letalski inštruktorji v družbi indijskih tehnikov in 
inženirjev po zaključku treninga letenja v letalski bazi. Foto: Pipistrel
Pipistrelovi letalski inštruktorji v družbi indijskih tehnikov in inženirjev po zaključku treninga letenja v letalski bazi. Foto: Pipistrel

AJDOVŠČINA > Pipistrel je oktobra 2015 v mednarodni konkurenci zmagal na natečaju za dobavitelja 194 visoko sposobnih šolskih letal “garud” za indijske letalske sile, indijsko mornarico in narodno letalsko kadetsko akademijo za različne namene šolanja pilotov. Pipistrelova pogodba z indijskim naročnikom je vključevala tudi usposabljanje velikega števila tehnikov in inženirjev iz vseh treh vej ministrstva za obrambo Indije.

Usposabljanje je izvajala slovenska letalska šola Pipistrel Academy s svojimi inštruktorji in s pomočjo Pipistrelovega indijskega partnerja Skytec Solutions. Letala so dobavili na 85 lokacij po državi, kjer je Pipistrelova indijska ekipa sestavila letala, jih preizkusila v zraku in predala kupcu.

Po sklenjenem delu pogodbe za nabavo, bodo storitve v okviru garancije, podpora strankam, servisiranje in dobava nadomestnih delov trajali še dolgo. V naslednjih 15 letih se bo na Pipistrelovih letalih usposabljal velik del indijskih vojaških pilotov in kadetov narodne letalske akademije.

V Pipistrelu so na uspešno sklenjen posel ponosni tudi zato, ker se indijske vojske, ki je po velikosti četrta vojaška velesila na svetu, drži sloves, da je od vseh najtežji pogajalec in da z njo skoraj ni mogoče skleniti dogovora.

Indijski posel odprl številna vrata

“Na začetku so me tudi veliki letalski igralci opozorili, da sodelovanje z indijsko vojsko ni mogoče in da pogodbe nikoli ne bomo uspešno končali, vendar smo vsi, ki smo sodelovali kot močna ekipa, uspeli narediti točno to. Smo dokaz, da je s spretnostmi, trdim delom in sodelovanjem možno odpraviti tudi najtežje izzive,” je povedal generalni direktor Pipistrela Ivo Boscarol. Dodal je, da jim je to prineslo velik ugled ne le v Indiji, ampak tudi širše v celotnem okolju, ki je kakorkoli povezano z vojsko, tako da jim je pogodba odprla številna vrata v bodoče.

“Pipistrelova zmaga na natečaju v ostri mednarodni konkurenci je bila enostavna, saj so ponudili najboljši izdelek po najnižji ceni, toda izvajanje pogodbe je bilo polno izzivov. Največji od njih je bilo veliko število dobavnih lokacij, razpršenih po vsej Indiji,” je povedal izvršni direktor Pipistrelovega indijskega partnerja Skytec Solutions podpolkovnik Sanjay Thapar.


Najbolj brano