Petim etažam se obeta nov lastnik, v Edo prihaja tudi finančni urad

Dutb je objavila vabilo k oddaji zavezujočih ponudb za nakup poslovnih prostorov v Eda centru. Večinoma gre za prostore regijskega centra za socialno delo, ki je v Edi v najemu od leta 2013. Ministrstvo za javno upravo pa od Dutb kupuje dobrih 4000 kvadratnih metrov velike prostore za ministrstvo za finance oziroma Finančni urad Nova Gorica.

Selitev novogoriškega finančnega urada v Eda center bo pomembno oživila najvišjo stolpnico v mestu. Foto: Martina Birsa
Selitev novogoriškega finančnega urada v Eda center bo pomembno oživila najvišjo stolpnico v mestu. Foto: Martina Birsa

NOVA GORICA > Na spletni strani Dutb je objavljeno vabilo k oddaji zavezujočih ponudb za nakup poslovnih prostorov v novogoriškem Eda centru v skupni izmeri 1576 kvadratnih metrov, ki se prodajajo v celoti, vključno s premičninami, saj gre v večjem delu za prostore v tretjem nadstropju, ki jih ima v najemu Center za socialno delo (CSD) Severna Primorska. Deloma pa tudi za prostore v četrti etaži, ki so delno tudi v najemu CSD, manjši del pa ima v najemu koprska fakulteta za vede o zdravju.

Informativna neto prodajna cena nepremičnin je 2,250.000 evrov, rok za oddajo ponudb pa 31. julij.

2,25

milijona evrov je informativna neto prodajna cena za

1576

kvadratnih metrov velik del poslovnih prostorov v Eda centru, ki se prodajajo kot celota

Novogoriški CSD je kot prvi (in zadnji) večji najemnik leta 2013 zasedel celo nadstropje (dobrih tisoč kvadratnih metrov) v Edi. Najemno pogodbo je sklenil s podjetjem Euroinvest, ki je Edo gradil, in je šel kasneje v stečaj. Najem se je nadaljeval pod novim lastnikom, Dutb.

CSD bo najverjetneje ostal najemnik

Kot je pojasnila direktorica CSD Severna Primorska Patricija Može,so ob reorganizaciji CSD-jev vzeli v Edi še dodatne prostore v najem za skupne službe. Skupaj z idrijsko, ajdovsko in tolminsko enoto je vseh zaposlenih 108, od tega jih 44 dela v Edi. Povedala je tudi, da so v Dutb napovedali, da bodo prostore prodajali.

Vprašanja o prodaji prostorov smo naslovili tudi na ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ). Zanimalo nas je predvsem, ali so zainteresirani za njihov nakup.

Prostore kavarne v pritličju Eda centra že nekaj časa obnavljajo z namen oddaje. (foto: Martin Birsa)

“Ne glede na dejstvo, da bi nov najemodajalec navedenih prostorov postala nova pravna oseba, se v novi najemni pogodbi običajno določi nadaljevanje najemnega razmerja po sedanjih pogojih (kot se je to že zgodilo v primerih drugih CSD), zato MDDSZ po vsej verjetnosti ne bo odkupilo navedenih prostorov,” so odgovorili.

V Edo očitno tudi finančni urad

Ker nakup nepremičnin tudi za potrebe nekaterih drugih ministrstev običajno ureja ministrstvo za javno upravo (MJU), smo vprašanja na na to temo naslovili tudi na MJU. Odgovorili so, da MJU ne pokriva CSD-jev, ki so v pristojnosti MDDSZ, a tudi, da MJU od Dutb v Eda centru kupuje poslovne prostore v velikosti 4071 kvadratnih metrov tlorisne površine in 18 parkirnih mest za potrebe ministrstva za finance, Finančnega urada Nova Gorica (FUNG).

Ta ideja je v igri že dalj časa, potrditve o kupovanju prostorov v Edi pa do zdaj še ni bilo.

“Primarno se rešuje problem neustreznih prostorov na sedanji lokaciji FUNG v Novi Gorici, dolgoročno pa to pomeni, da bodo vsi uslužbenci FUNG (razen finančnih pisarn v dislociranih občinah) na eni lokaciji, kar predstavlja veliko prednost v smislu boljše organizacije, kakovosti dela, lažjega vodenja urada in njegovih enot, bistvenega znižanja stroškov poslovanja, predvsem pa konsolidacijo urada in lažji dostop storitev državne uprave z združevanjem na enem mestu, v enem objektu oziroma s premestitvijo v neposredno bližino drugih državnih in lokalnih ustanov,” so pojasnili na MJU.

Kavarno urejajo za oddajo v najem

Tudi na Dutb smo poslali vprašanja glede prodaje prostorov, pa tudi o tem, kaj nameravajo s kavarno v pritličju, kjer potekajo obnovitvena dela.

“Lahko potrdimo, da je prodajni postopek omenjene nepremičnine v teku, a še ni zaključen, zato Dutb zaenkrat podrobnejših informacij ne more razkriti. Zapolnitev poslovnega dela bo nedvomno pripomogla k oživitvi trgovskega centra, prostori kavarne, ki trenutno kazijo podobo samega centra, pa se urejajo z namenom oddaje,” so nam pojasnili na slabi banki.


Najbolj brano