Pegaso spet po soglasje za salon

Čeprav svetniki v Šempetru 18. marca niso dali soglasja za igralni salon na MMP Vrtojba, bodo, kot kaže, o tem čez teden dni znova odločali. Za to je zaprosil direktor družbe Pegaso Turizem Damjan Šinigoj, ministrstvo za finance nima nič proti. Župan Milan Turk sicer ponovnemu odločanju ni najbolj naklonjen, a ga je vseeno uvrstil na sejo.

Svetniki so 18. marca že zavrnili soglasje za salon, očitno bodo o 
tem spet odločali.  Foto: Leo Caharija
Svetniki so 18. marca že zavrnili soglasje za salon, očitno bodo o tem spet odločali.  Foto: Leo Caharija

ŠEMPETER > Da podjetje, ki mu v občini zavrnejo soglasje za podelitev koncesije za igralni salon, zanj zaprosi ponovno, ni nenavadno. Nenazadnje je to vajo pred leti večkrat ponovila Racmanova družba Alea Iacta, ki je na MMP Vrtojba želela postaviti kompleks z igralnim salonom Sailaway. Bolj nenavadno pa je, da podjetje za ponovno odločanje zaprosi neposredno po tem, ko svetniki zavrnejo izdajo soglasja in še pred odločitvijo vlade.

Prav to se zdaj dogaja v Šempetru. Tam so 18. marca družbi Pegaso Turizem svetniki s sedmimi glasovi proti šestim odrekli soglasje za igralni salon na MMP, v nekdanji, že štiri leta prazni restavraciji Kompas v bližini Petrolovega servisa. Občina je ministrstvo za finance nekaj dni kasneje obvestila o odločitvi. A direktor Pegaso Turizma Damjan Šinigoj je zaprosil za ponovno obravnavo in glasovanje o soglasju.

“Nisem imel možnosti predstaviti projekta”

Na ministrstvu so potrdili, da je ponovno odločanje mogoče in da bo, če bo do njega prišlo, to odločitev upoštevalo. Župan Milan Turk je točko o tem uvrstil na sejo, ki bo prihodnji četrtek. Tja je vabljen tudi Damjan Šinigoj, ki se pri prvem odločanju 18. marca ni udeležil ne sej odborov ne seje občinskega sveta. Prav to, da o projektu nimajo nobenih informacij, je bil tudi eden od očitkov dela svetnikov. Šinigoj zdaj utemeljuje, da ni mogel priti predstavit projekta, ker je bil pozitiven na testiranju za covid-19: “Zaradi tega dejstva nisem imel možnosti občinskemu svetu predstaviti bistvenih vsebinskih postavk poslovnega načrta in razvojne vizije družbe. Ravno tako nisem imel možnosti, da se predstavim kot podjetnik.”

Objekt na MMP prenavlja, pravi. “V prvem razvojnem koraku so predvidena 103 igralna mesta na igranih avtomatih, à la carte restavracija z 32 sedeži, točilni bar, široka ponudba hrane in pijač lokalnih dobaviteljev ... V prvem razvojnem koraku načrtujemo 34 novih delovnih mest,” našteva. Kot je znano, je soglasju za nov salon že marca nasprotoval Hit, ki ima med drugim svoj igralni salon Drive In na MMP, praktično čez cesto načrtovanega Pegasa. Šinigoj, nasprotno, trdi, da njegov igralni salon ne bo predstavljal konkurence drugim igralnim salonom in izvajalcem storitev igralniškega turizma v regiji.

V približno petih letih namerava razširiti ponudbo na končnih 200 igralnih mest in nadgraditi enogastronomsko, zabavno in spremljevalno ponudbo, vključno z restavracijo višjega srednjega cenovnega razreda v povezavi s prenočišči na ravni teh zvezdic, je med drugim navedel v 17-stranskem izvlečku poslovnega načrta igralnega salona Pegaso, ki ga je poslal občini.

Turk: “Je zakonito, a ni najbolj v redu”

“O soglasju je občinski svet že odločal, odločitev, s katero smo seznanili ministrstvo, je zakonita. Nisem imel razlogov, da bi ponovno odločali,” župan Milan Turk pojasnjuje, da novega glasovanja sprva ni nameraval znova uvrstiti na dnevni red. “To je sicer zakonito in lahko naredimo, a z vidika demokratične higiene ni najbolj v redu,” utemeljuje. Za to, da glasovanje znova uvrsti na dnevni red, se je po premisleku odločil glede na dopis, ki ga je občina prejela z ministrstva za finance, in glede na to, da sta, potem ko je s tem seznanil svetnike, dva dala formalno pobudo, naj se to znova obravnava. “Odločitev ni v rokah župana, ampak občinskega sveta,” dodaja Turk. Ne le o (ne)podelitvi soglasja, svetniki se lahko v četrtek odločijo tudi, da o soglasju sploh ne bodo ponovno glasovali in točko umaknejo z dnevnega reda. V tem primeru bi obveljala odločitev, ki so jo sprejeli 18. marca, torej da občina soglasja ne da.


Najbolj brano