Paketi Rdečega križa v smeteh

Razumljivo je, da so delavci Komunale, ki so pri odvažanju odpadkov v petek med smetmi naleteli na kupe paketov Rdečega križa s hrano, ki še ni imela pretečenega roka uporabe, ostali odprtih ust. Vest so impulzivno objavili na svojem facebook profilu in v hipu dočakali več kot tisoč delitev in skoraj 200 komentarjev. V velikanski večini besnih tako na RK kot na “storilca”. Le redki so razmišljali, da zdrav človek ne bi odvrgel darovane hrane v smeti.

Ob odvrženih paketih pomoči s hrano boli srce. Namesto besnih odzivov pa bi bilo bolj smiselno 
premisliti, zakaj je do tega prišlo. Foto: Komunala Idrija
Ob odvrženih paketih pomoči s hrano boli srce. Namesto besnih odzivov pa bi bilo bolj smiselno premisliti, zakaj je do tega prišlo. Foto: Komunala Idrija

IDRIJA > “Tole nas je danes dočakalo v Rudarski ulici. Žalostno, celi paketi mleka in ostale hrane z oznakami RK, ki jim rok uporabe ni potekel,” so pod fotografijo odvrženih paketov na svojem facebook profilu zapisali v Komunali Idrija. Tako velikega odmeva, v veliki večini besnega na Rdeči križ in “storilca”, ki ga je vest sprožila, Idrija še ni doživela. Na prste obeh rok je med več sto komentarji na različnih profilih (vest je bila v slabi uri deljena več kot tisočkrat) mogoče prešteti razumne glasove, da je v ozadju bržčas v nebo vpijoča stiska po pomoči, a ne s hrano.

Zakaj se je moral opravičevati Rdeči križ?

Komunala je obvestila Rdeči križ (izkazalo se je, da del paketov pripada tudi Karitas), ta pa naprej Center za socialno delo. Kakopak oboji vedo, kdo je odvrgel hrano in poznajo ozadje dejanja. Tega, razumljivo, na RK niso razkrivali. Pač pa se je sekretarka območne organizacije Tanja Tominec občanom in vsem, ki so besneli zaradi dogodka, opravičevala rekoč, da se je kaj takega zgodilo prvič.

Tanja Tominec

sekretarka RK

“Ta primer obžalujem. Verjamem pa, da je osamljen. Zato vse donatorje in ljudi, ki nam pomagate, prosim, da ohranimo medsebojno zaupanje.”

Na RK je namreč padalo, da ne preverja, komu namenja pomoč, njene porabe ne kontrolira ... Da je skratka neučinkovit.

Tominčeva je v tej prostovoljski organizaciji edina zaposlena. Organizacija pa, med ostalim delom, skupaj s prostovoljci mesečno v domnevno nadpovprečno bogati Idriji razdeli že preko 350 paketov s hrano prikrajšanim. Socialnih pomoči pa je na območju občin Idrija in Cerkno že preko 800.

“Pomagamo družinam in posameznikom, ki se za pomoč na nas obrnejo. Vse preverimo. Poslej bomo še bolj previdni, a je prav vedeti, da se prav v času covida na nas obrača za pomoč vse več ljudi. Ta primer obžalujem. Verjamem pa, da je osamljen. Zato vse donatorje in ljudi, ki nam pomagate, prosim, da ohranimo medsebojno zaupanje,” se je odzvala Tominčeva.

V republiški organizaciji RK so dodali, da so darovane pakete v smeteh že našli, a zelo redko. “Ko se zgodi, gre največkrat za osebno stisko, ko se uporabnik svojega dejanja ne zaveda,” so povedali.

Besne zahteve po odvzemu pomoči

Pojasnila niso pomagala, saj je več sto ljudi na družabnih omrežjih zahtevalo, naj se storilcem odvzame vse pomoči in se jih pusti lačne, da se bodo streznili. “Da bi od lakote umrl ...”. “Upam, da ga boste dobili in poimensko razobesili po vsej Idriji ...” “Oglobiti storilca z najvišjo možno kaznijo...”, je prgišče od več sto odmevov.

Zelo malo pa jih je razumno pozvalo, naj ne sodijo čevljev, če niso kopitarji. Da je v ozadju, pri storilcu ali širši družini, prav gotovo bolezen, iz nje izhajajoča agresija in nemoč inštitucij pomagati, ker je v zbirokratizirani državi za to pravzaprav zelo malo možnosti.

“Komunala, ste morda pomislili, da bi tole javili na RK, namesto, da objavljate na FB. Tu se zliva vsa gnojnica tega sveta, pa niti ne poznamo ozadja, zakaj je gospa zavrgla hrano. Psihične težave, demenca ...? To so stvari, ki jih mora reševati Center za socialno delo, ne pa občinstvo,” je eden od desetine bolj premišljenih odzivov, bržčas vsaj delnega poznavalca razmer.

Dobra novica za Komunalo v vojni besnil brez premisleka je, da je njen fb profil zelo bran. Domnevnim storilcem, ki zelo potrebujejo učinkovito pomoč, za katero ima CSD v rokah veliko premalo pristojnosti in možnosti, pa je naredila slabo uslugo.


Najbolj brano