Onesnaženje v Soči, kopanje prepovedano!

Zgodba z onesnaženjem pitne vode za Anhovo se šele razpleta, že se ji je danes pridružila podobna, čeprav s prvo ni povezana. V Sočo so iztekla olja iz lovilca olj, vendar v majhnih količinah. Uvedena je bila prepoved kopanja v reki v bližini.

Novogoriški poklicni gasilci so v reko vstavili pivnike, da bi zajezili 
onesnaženje. Foto: Leo Caharija
Novogoriški poklicni gasilci so v reko vstavili pivnike, da bi zajezili onesnaženje. Foto: Leo Caharija

RODEŽ > “V Sočo pod industrijskim kompleksom Salonita je iztekla manjša količina nevarne snovi,” je danes povedal poveljnik kanalske civilne zaščite Igor Komac. V reko se je izlilo olje iz lovilca olj, vendar je šlo za majhno količino. Kot kaže, ni prišlo do pogina rib, prav tako ni nastala gmotna škoda.

Foto: Leo Caharija

Tudi tokrat je šlo za izliv iz industrije, ki pa ni povezan s petkovim dogodkom na čistilni napravi Eternita Slovenija. V Salonitu, od koder je izteklo olje, so izpostavili, da “dogodek ni imel v ničemer vpliva na kakovost pitne vode.” Kot so sporočili, so na gladini reke pod tovarniškim kompleksom danes dopoldne opazili oljni madež in sprožili vse postopke za zaščito voda.

Posredovali so prostovoljni gasilci tovarniškega industrijskega gasilskega društvo, katerim se je pridružila ekipa poklicnih kolegov. Obveščeni so bili okoljski in zdravstveni inšpektor ter občina. Gasilci so namestili absorpcijske filtre, postavili so tudi zaščitno bariero na Soči. Vendar je vanjo izteklo malo maščob, ukrepanje pa je bilo hitro in učinkovito.

Poveljujoči civilni zaščiti v Kanalu je kljub temu izdal previdnostni ukrep: do preklica je odredil prepoved kopanja v Soči od Rodeža do Plavi. Na tem traktu sta dve kopališči domačinov, prvo pri mostu čez Sočo v Deskah in drugo na prodnatem bregu pod Ložicami.

Kanalska županja Tina Gerbec je povedala, da tudi za ta dogodek pričakuje odkritje vzroka in prevzem odgovornosti povzročitelja. Preiskavo je uvedla tudi policija.


Najbolj brano