Ogrevanje v Novi Gorici bo dražje, a podražitev za prebivalce ne bo tako boleča

Bojazen, da se bo ogrevanje za stanovalce blokov dramatično podražilo, se k sreči le ne bo uresničila. Vlada je namreč v torek popoldne omejila cene. V Novi Gorici bo gospodinjstvo v povprečno velikem stanovanju s povprečno porabo za januar namesto 55 evrov več plačalo “le” 15 evrov več. Problem s stroški pa ostaja v javnih zavodih.

Za povprečno gospodinjstvo bi se cena na položnici za januar 
dvignila za kar 55 evrov - na 117 evrov. Po ukrepu vlade bo cena 77 
evrov in torej podražitev bo “le” 15 evrov.  Foto: Leo Caharija
Za povprečno gospodinjstvo bi se cena na položnici za januar dvignila za kar 55 evrov - na 117 evrov. Po ukrepu vlade bo cena 77 evrov in torej podražitev bo “le” 15 evrov.  Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA Vlada je v torek popoldne le ukrepala in dovoljeno tarifno postavko za variabilni del cene toplote določila pri 98,70 evra na megavatno uro. Ukrep velja do konca aprila. Za Kenog, ki pri ogrevanju gospodinjstev upošteva ceno 164 evrov na megavatno uro, bo torej znižanje precejšnje, 65,3 evra na megavatno uro. In kaj to v praksi pomeni za gospodinjstva? “To pomeni, da bo povprečno gospodinjstvo s povprečno porabo za januar namesto 62 evrov plačala 77 evrov. Ogrevanje so bo torej za povprečno gospodinjstvo namesto za 55 podražilo za 15 evrov,” pojasnjuje Kalin. Podražitev sicer bo, a namesto 89- odstotna bo “le” 24-odstotna.

Če je vlada drastične podražitve ogrevanja odrešila gospodinjstva, v zagati zaenkrat ostajajo poslovni odjemalci daljinskega ogrevanja, med katere spadajo tudi vrtci, šole, zdravstvene ustanove, javni zavodi in podobno, ki jih čakajo bistveno večje podražitve. V Šolskem centru Nova Gorica naj bi letos, denimo, porabili kar 350.000 evrov več. Na večkratno zvišanje stroškov so opozorili tudi ravnatelji v mestni občini, ki se bodo na to temo sestali tudi z mestno občino, na čelu z županom Samom Turelom.

77

evrov bo za januar plačalo povprečno gospodinjstvo s povprečno porabo v Novi Gorici, namesto

117

evrov za januar, kolikor bi znašala cena, če je vlada ne bi omejila


Najbolj brano