Od 1. maja na ogled zbirka burbonk

Goriško društvo ljubiteljev vrtnic bo jutri postavilo na ogled zbirko burbonk na vrtu Frančiškanskega samostana na Kostanjevici nad Novo Gorico. Vrtnice bodo vabile k ogledu vsaj dva tedna, vsak dan od 10. do 17. ure.

Variegata di Bologna Foto: Katja Kogej
Variegata di Bologna Foto: Katja Kogej

NOVA GORICA > To je zaradi protikoronskih vladnih ukrepov tudi edina izvedljiva vsebina vsakoletnega festivalskega dogajanja na temo vrtnic.

Za zbirko historičnih vrtnic burbonk, ki je nastala leta 2003, skrbi Goriško društvo ljubiteljev vrtnic v sodelovanju s Frančiškanskim samostanom in Mestno občino Nova Gorica. Od vsega začetka je aktivno sodelovala družba Hit, letos se z vrtnično sladico pridružuje Perlina kavarna Dolce Vita.

Foto: Katja Kogej

“Tudi letos zbirka ponuja na ogled več kot petdeset različnih vrst burbonk, vključno z najstarejšo, Rose Edouard, in njenima staršema - evropsko damaščanko Quatre Saisons ter kitajskim šipkom Old Blush. Ohladitev vremena je burbonkam prizanesla, tako da odprtje zbirke pričakujejo v dobri kondiciji,” pravi predsednica društva Katja Kogej.

Kot dodaja, glavni cilj društva ostaja ureditev mestnega rozarija, ki bi v mestu vrtnic predstavljal sistematičen pregled najpomembnejših vrtnic, vključno s historičnimi, kot so burbonke.


Najbolj brano