Občina ne bo urejala vstopa v Solkan, ker so ljudje proti

Občina ne bo celovito urejala vstopa v Solkan, saj domačini odločno nasprotujejo predragi in po njihovem nepotrebni naložbi. S tem se strinja tudi župan Klemen Miklavič, ki napoveduje, da ne bodo urejali Soškega trga, bodo pa tam razširili parkirna mesta: “V Solkanu so prioritete urejanje Ceste IX. korpusa, Šolske ulice in oživitev trgov.”

Ob vstopu v Solkan ne bodo delali novega Soškega trga, bodo pa širili parkirna mesta pri sedanjem parkirišču.  Foto: Leo Caharija
Ob vstopu v Solkan ne bodo delali novega Soškega trga, bodo pa širili parkirna mesta pri sedanjem parkirišču.  Foto: Leo Caharija

SOLKAN > Mestna občina je že pred leti zasnovala celovito ureditev severne vstopne točke v Solkan. Na mestu, kjer sta obračališče mestnih avtobusov in javno parkirišče, je še pod vodstvom župana Mateja Arčona načrtovala ureditev dodatnih parkirnih mest, postajališč za avtodome, komunalne infrastrukture, manjši servisni objekt, čez Soško cesto na drugo stran bi uredili nov tlakovan, prevozen Soški trg in okolico. Vse skupaj bi stalo skoraj dva milijona evrov, od tega bi jih 900.000 plačala občina, milijon pa EU.

Prioritete so Šolska ulica, Cesta IX. korpusa in oživitev trgov

Solkanci pa niso bili ravno navdušeni. V komisiji za urbanizem KS Solkan so imeli številne pripombe in predloge. Denimo, da bodo tam plačljiva parkirna mesta, da sta bila parkirišče in obračališče urejena pred desetimi leti in ju nima smisla spet prekopavati, predvsem se niso strinjali z urejanjem novega trga. Med glavnimi očitki je bilo, da bi občina iz svoje blagajne plačala skoraj milijon evrov za projekt, ki nima enovite podpore med domačini, namesto da bi uredila bistveno bolj nujne zadeve. “Nihče se ne strinja z novim Soškim trgom, nujna pa je ureditev varne poti za šolarje, ki jo že dolgo zahtevamo, a je še vedno ni,” je že lani poudarjala predsednica sveta KS Jana Herega. Solkance je nato še bolj pogrelo, ko so izvedeli, da je občina objavila razpis za izbiro izvajalca, ki bi pripravil projekte za izvedbo.

Župan Klemen Miklavič je že lani miril strasti in zagotavljal, da ne bodo rinili z glavo skozi zid. “Projekta, kot je bil predviden in smo ga podedovali od prejšnje uprave, ne bomo izvedli, saj je preveč razkošen in se z njim ne strinjamo,” je zatrdil in zagotovil, da je občina stopila korak nazaj in da bo upoštevala pripombe Solkancev: “Strinjamo se, da so v Solkanu bolj pomembne zadeve, ki jih je treba urediti.” Zdaj to potrjuje. “Ker ima občina po ocenah zaradi epidemije 2,5 milijona evrov na leto neto izgube, smo se nekaterim projektom morali odreči. Ta je eden od njih, saj je najmanj racionalen, ne najbolj potreben in ni imel podpore ljudi,” poudarja in dodaja: “V Solkanu so bistveno bolj urgentne potrebe drugje: predvsem urejanje Ceste IX. korpusa in Šolske ulice in oživljanje Plenčičevega in Srebrničevega trga. Tu bo zdaj naš fokus.”

Milijon za postajališča in terminale za kolesa

Omenjeni ulici bodo celovito prenavljali, ko bodo gradili glavni vod za vodovod iz Mrzleka skozi Solkan. Za prvo fazo, ki obsega del IX. korpusa do spomenika in po Šolski ulici do križišča pri Hermeliki, so narejeni projekti, odkupiti morajo še eno zemljišče, nato bodo vložili vlogo za gradbeno dovoljenje. Za drugo fazo voda, ki se bo nadaljevala po Cesti IX. korpusa, pa imajo za zdaj idejne projekte.

Miklavič je potrdil, da v severnem delu Solkana ne bodo urejali novega Soškega trga, bodo pa letos ob parkirišču pri obračališču asfaltirali zelenico in s tem pridobili precej novih parkirnih mest. Ker ne bodo izvedli projekta, kot je bilo sprva predvideno, je grozilo, da bi izgubili milijon evrov iz EU, ki je bil odobren za to naložbo. A se to ne bo zgodilo, zagotavlja župan: “S tem denarjem bomo projektirali in postavili avtobusna postajališča po mestu in širili terminale za izposojo koles Go2GO v mestu.”


Najbolj brano