Občina Brda slovenski kandidat za evropsko nagrado za razvoj podeželja

Slovenija je danes Občino Brda, ki je bila zmagovalka nacionalnega izbora za najuspešnejše podeželsko območje, ki je potekal 2019, nominirala za nacionalnega predstavnika na natečaju za evropsko nagrado za razvoj podeželja za leto 2020, so sporočili z ministrstva za kmetijstvo.

Slovenija je danes Občino Brda, ki je bila zmagovalka nacionalnega izbora za najuspešnejše podeželsko območje, ki je 
potekal 2019, nominirala za nacionalnega predstavnika na natečaju za evropsko nagrado za razvoj podeželja za leto 2020. Foto: Ambrož Sardoč
Slovenija je danes Občino Brda, ki je bila zmagovalka nacionalnega izbora za najuspešnejše podeželsko območje, ki je potekal 2019, nominirala za nacionalnega predstavnika na natečaju za evropsko nagrado za razvoj podeželja za leto 2020. Foto: Ambrož Sardoč

LJUBLJANA > Namen natečaja, ki se odvija pod geslom Lokalni odgovori na globalne izzive, je predstaviti tista podeželska okolja Evropske skupnosti, ki s svojim delom posebej izstopajo in jih lahko postavimo kot zgled drugim, pravijo na ministrstvu.

“Če je globalni izziv piti dobro vino, imajo Brici odločen lokalni odgovor”

Občina Brda je dosegla "izjemne rezultate na področju krepitve okolju prijaznega kmetovanja z izjemnim občutkom za kulturno krajino, prizadevanjem za odgovorno ravnanje z naravnimi viri, s skrbjo za trajnostno mobilnost občanov in obiskovalcev, s prepletom delovnih mest v kmetijstvu, vinarstvu, gostinstvu in turizmu ter skladnim prostorskim načrtovanjem z občutkom za dediščino ob hkratnem nastajanju novega, kar vse pomeni tudi krepitev identitete in samozavesti prebivalcev", je ob izboru zapisala strokovna komisija.

"Če je globalni izziv piti dobro vino, imajo Brici odločen lokalni odgovor od skrbnega dela v vinogradu do vrhunske ponudbe v domačem kraju in tudi na svetovnih trgih, s čimer krepijo ekonomijo lokalnih prebivalcev in svoj čudoviti svet postavljajo na svetovne zemljevide," še pravijo v strokovni komisiji.

Natečaj, ki poteka vsako drugo leto, pripravlja Evropska delovna skupnost za razvoj podeželja in obnovo vasi (Europäische und ARGE Landentwicklung und Dorferneuerung - ARGE), ki državam kandidatkam oz. mladim pristopnicam v EU pomaga pri celostnem in trajnostnem razvoja podeželja. Te aktivnosti v Sloveniji na podlagi pogodbe z ministrstvom za kmetijstvo izvaja Društvo za razvoj slovenskega podeželja.

Zmagovalca natečaja bodo razglasili jeseni

Z občino se že pripravljajo na obisk tričlanske komisije ARGE letos poleti. Zmagovalca natečaja bodo razglasili jeseni v Hinterstoderju v Avstriji.

Slovenski predstavniki upajo, da bo razglasitev naslednjega zmagovalca v Sloveniji. "Po tihem verjamemo, da bo razglasitev naslednjega 17. natečaja za evropsko nagrado za razvoj podeželja leta 2022 potekala v Sloveniji v Brdih in nas tudi iz tega vidika postavila na svetovni zemljevid," so zapisali.


Najbolj brano