Ob polni luni rekordno na Črvov vrh

Tradicionalnega nočnega vzpona na najvišji vrh Šentviške planote, Črvov vrh, ki ga tamkajšnje turistično društvo pripravlja ob prvi polni luni v letu, se je udeležilo rekordnih 300 pohodnikov. Med druženjem so razpredali tudi o neizkoriščenih turističnih možnostih območja, ki je posebnost v Posočju.

Pohoda ob prvi polni luni se je udeležilo rekordnih 300 ljudi. Foto: TD Šentviška planota
Pohoda ob prvi polni luni se je udeležilo rekordnih 300 ljudi. Foto: TD Šentviška planota

ŠENTVIŠKA PLANOTA > Letos so se dobro razpoloženi pohodniki proti Črvovemu vrhu (974 metrov nadmorske višine) v soboto ob 20. uri odpravili s Pečin, blagi vzpon in spust pa sta trajala približno tri ure. Pot jim je razsvetljevala bleščeča se luna na jasnem nebu, žal pa letos pod nogami sneg ni škripal. Mnogi so že pred pohodom opravili daljše vzpone, saj so peš prišli z vseh koncev in krajev planote in tudi iz doline Bače in Idrijce.

Planota, ki se z dvanajstimi naselji z okoli 800 prebivalci razprostira na 700 metrih nadmorske višine nad dolinama Bače in Idrijce, je geografska posebnost Posočja. S prijaznim gričevnatim svetom in množico razpredenih asfaltiranih in makadamskih poti je kot nalašč za kolesarjenje in pohodništvo, toda v nasprotju z dolino Soče se tam obiskovalci še ne gnetejo. “V zadnjem času se tudi na planoti odločajo za turistične apartmaje, vendar so še nekoliko zadržani. Zelo bi bil dobrodošel kmečki turizem ali pa gostišče z izposojo koles, vendar se nihče ne opogumi,” pripoveduje predsednik turističnega društva Šentviška planota Marko Kenda, ki je funkcijo prevzel marca lani. Planota ima bogato zgodovino, baročna cerkev sv. Vida na Šentviški Gori je bila 1192 leta sedež šentviškogorske prafare. Ponikve se ponašajo s Plečnikovo cerkvijo. Izziv za turistično društvo je skrb za vzdrževanje kolesarskih in pohodniških poti, njihovo označevanje in urejanje naravnih in etnoloških zanimivosti. Veselijo se novega večnamenskega objekta pri šoli na Šentviški gori, ki ga bodo kmalu dokončali.


Najbolj brano