Novogoriški komitenti, nevešči e-bančništva, v Kranj?

Kranj in Grosuplje bosta od 1. oktobra dalje najbližji poslovalnici hranilnice Lon za goriške in primorske komitente. Mlajši tega ne bodo toliko občutili, ker so vajeni digitalnega poslovanja, za starejše pa pomeni precejšnjo težavo. Ne gre za prvo in najbrž tudi ne zadnjo zgodbo zapiranja poslovalnic in zmanjševanja števila zaposlenih na Goriškem.

Predvsem starejši, ki jim opravljanje bančnih storitev po digitalni 
poti ni blizu, so kritični do zaprtja  poslovalnice Lon.  Foto: Leo Caharija
Predvsem starejši, ki jim opravljanje bančnih storitev po digitalni poti ni blizu, so kritični do zaprtja poslovalnice Lon.  Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > “Komitenti hranilnice Lon smo prejeli obvestilo, da s 1. oktobrom 2018 zapirajo poslovno enoto Nova Gorica na Ulici Tolminskih puntarjev. Zaradi optimizacije in dobičkonosnosti. Stranke preusmerjajo v katerokoli drugo Lonovo enoto. Ker sta najbližji v Grosupljem in Kranju, za povprečnega varčevalca iz Nove Gorice to ne pride v poštev. Lahko pa poslujemo prek digitalnih poti, kar je za starejše ljudi neizvedljivo,” nas je obvestil bralec, ki ni želel biti imenovan. Njegovo ime in priimek hranimo v uredništvu. Omenil je, da ima sklenjen depozit, rok vezave mu poteče avgusta 2019, še v času poslovanje novogoriške poslovne enote pa ne more zapreti računa, ampak šele ob zapadlosti, do takrat pa je dolžan plačevati stroške vodenja računa, čeprav na ta račun ni več prilivov.

“Kje in na kakšen način bo komitent, ki ni digitalno usposobljen, zaprl račun, še ni znano, nenazadnje pa bo z ukinitvijo novogoriške poslovne enote Lon ostalo spet nekaj delavcev brez službe,” je še omenil naš bralec.

3 poslovalnice Lon v Sloveniji bodo s 1. oktobrom zaprli, med njimi tudi novogoriško.

Starejše bo zaprtje bolj prizadelo kot mlajše

Obvestilo o zaprtju s 1. oktobrom visi tudi na vhodnih vratih v poslovalnico s tremi zaposlenimi.

“Glede na to, da so še vedno poslovalnice po vsej Sloveniji, Slovenija pa ni tako velika, poleg tega pa je mogoče danes vse narediti prek interneta, ne vidim težave v tem, da se poslovalnica zapira. Za starejše in upokojence je seveda nekoliko težje, mladi pa lahko zelo enostavno te zadeve urejamo prek spleta,” je povedal Špejtim Krasniqi iz Branika, ki smo ga ujeli med zapuščanjem poslovalnice.

3,3 odstotka vseh transakcijskih računov v Lonu predstavljajo odprti transakcijski računi v poslovalnici Nova Gorica.

“Zdaj grem noter in bom ukinil račun in ga prenesel na Delavsko hranilnico. Kaj pa naj? To ni v redu. Če ste poslušali poročila, so govorili o zamenjavi uprave in to je posledica. 'Gvišno',” je povedal Novogoričan Branko Cej pred vstopom v Lonovo poslovalnico.

O krčenju števila zaposlenih, zapiranju poslovnih enot bank in pošte, umiku bankomatov in trgovin iz manjših krajev na Goriškem smo že veliko pisali. V Novi Gorici, ki je po vseh kriterijih še vedno mesto, v soboto dopoldne ni več banke, kjer bi lahko človek opravil želeno storitev.

Zaprli bodo tri poslovalnice v Sloveniji

“V Lonu smo po poglobljeni in celoviti analizi poslovanja sprejeli odločitev, da s 1. oktobrom 2018 zapremo tri poslovalnice, in sicer v Rušah, Ravnah na Koroškem in Novi Gorici. Optimizacija, dobičkonosnost, doseganje večje učinkovitosti in konsolidacija mreže poslovalnic potekajo v smeri krepitve Lonovih področnih centrov in preoblikovanja poslovalnic iz transakcijskih v svetovalne z visoko dodano vrednostjo,” je pojasnila Petra Ambrožič, vodja službe marketinga in komuniciranja pri družbi Lon s sedežem v Kranju.

Pojasnila je tudi, da bo večina zaposlenih v teh poslovalnicah premeščena na druga ustrezna delovna mesta v Lonu.

“Poslovalnica Nova Gorica je v poslovni mreži Lon od oktobra 2004. Delež odprtih transakcijskih računov v poslovalnici Nova Gorica predstavlja 3,3 odstotka vseh transakcijskih računov v Lonu,” je še pojasnila vodja komuniciranja in dodala, da lahko stranke omenjenih treh enot depozite in varčevanje predčasno zaključijo brez dodatnih stroškov.

Račun lahko zapre tudi druga banka

“V primeru, ki ga omenjate, gre za aktiven depozit in zapiranja transakcijskega računa ne moremo narediti, ker po preteku depozita denarja ne moremo avtomatsko nakazati na račun pri drugi banki. V tem primeru se mora stranka odločiti ali prekine depozit ali pa počaka do izteka depozita,” je še pojasnila Ambrožičeva. Dodala je še, da če se bo komitent odločil za zaprtje računa po prvem oktobru, ko bo poslovalnica v Novi Gorici zaprta, bo moral zaprtje računa opraviti osebno v eni izmed ostalih poslovnih enot Lona. Lahko pa zaprtje računa opravi druga banka, če ta oseba odpre pri novi banki račun. V tem primeru nova banka opravi vse postopke za zamenjavo banke.


Najbolj brano