Novogoriški gasilci bogatejši za novo logistično tovorno vozilo

Novogoriški gasilci so že od decembra lani bogatejši za novo logistično tovorno vozilo, ki zaradi menjave določenih delov vozila omogoča uporabo v različnih primerih. Slavnostno predajo modularnega vozila so priredili v torek, 11. 2., na mednarodni dan številke 112, na katero občani pokličejo, ko potrebujejo pomoč. Gasilci so se lani nanjo odzvali skoraj 500-krat.

Novogoriški poklicni gasilci imajo novo logistično tovorno vozilo. Foto: Alenka Pavliha
Novogoriški poklicni gasilci imajo novo logistično tovorno vozilo. Foto: Alenka Pavliha

NOVA GORICA “Prva ideja in potreba o tem, da bi pridobili tovrstno modularno vozilo, se je pri nas porodila že leta 2011, ko smo nabavljali vozilo za posredovanje ob nesrečah z nevarnimi snovmi. Danes smo na edino tovrstno modularno vozilo med gasilci v Sloveniji lahko resnično ponosni,” je ob predaji vozila povedal poveljnik Gasilske enote Nova Gorica (GENG) Simon Vendramin.

Eno vozilo za več namenov ...

Ob tem je novogoriški župan Klemen Miklavič poudaril, da je mestna občina s tem izpolnila svojo obveznost, da gasilcem zagotovi dobro opremljenost in pripravljenost za pomoč ljudem ob naravnih in drugih nesrečah.

Dvigalo je opremljeno z jeklenico na vitlu in hidravličnim razvodom, da se nanj lahko namesti različna orodja, kot so klešče in grabež. (Foto: Alenka Pavliha)

Logistično vozilo bodo novogoriški poklicni gasilci lahko uporabljali v različne namene: za dostavo ali odvoz potrebne opreme, gasilnih sredstev in materiala pri različnih intervencijah. Dvigalo je opremljeno z jeklenico na vitlu in hidravličnim razvodom, da se nanj lahko namesti različna orodja, kot so klešče in grabež. “Dvigalo je izdelano v skladu z najnovejšimi standardi, tako da je nanj mogoče namestiti tudi delovno dvižno košaro z nosilnostjo 200 kilogramov, kar ustreza dvema osebama in opremi,” je ilustriral Vendramin. “To pride v uporabo predvsem pri odpravljanju posledic naravnih nesreč širšega obsega, odstranjevanju kritine na strehah, polomljenega drevja, ki predstavlja nevarnost na višini, pri zaščiti premoženja oziroma objektov po ujmi ali požaru pred vremenskimi vplivi,” je dodal in pojasnil, da so z nakupom modularnega vozila pridobili več vozil in tako racionalizirali nadaljnje nakupe.

Novogoriški poklicni gasilci so se ob tej priložnosti prvič predstavili tudi v novih intervencijskih oblekah, za katere je denar prispevalo ministrstvo za obrambo.

Logistično vozilo bodo novogoriški poklicni gasilci lahko uporabljali za dostavo ali odvoz potrebne opreme, gasilnih sredstev in materiala pri različnih intervencijah. (Foto: Alenka Pavliha)

... a brez garaže

Na slovesni predaji logističnega vozila, ki so jo priredili na na mednarodni dan številke 112, so poleg župana in poveljnika dobre želje gasilcem ob prevzemu novega vozila zaželeli še Branko Sojer, predstavnik Uprave RS za zaščito in reševanje, ter Aleš Markočič, direktor Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost - GENG. “Lani smo sprejeli skoraj 500 klicev na pomoč, kar pomeni, da so se gasilci odpeljali na skoraj eno intervencijo in pol na dan,” je poudaril. “Trenutno je v zavodu zaposlenih 35 operativnih gasilcev, ki delajo v štirih izmenah in skrbijo, da lahko slehernemu občanu, ki potrebuje pomoč, to nudimo 365 dni v letu ter 24 ur na dan. Da je ta pomoč učinkovita, imamo v zavodu ustrezno opremo, ki je nameščena v 12 gasilskih vozilih,” je dodal in pojasnil, da so načrtno privarčevali 280.000 evrov, kolikor je vrednost novega vozila. “Denar smo privarčevali iz sredstev požarnega sklada MONG in ministrstva za obrambo,” je sklenil. Investicijo so tako izpeljali brez dodatnih proračunskih sredstev občin soustanoviteljic. Ker pa so edina poklicna enota v Sloveniji brez lastnih prostorov, za novo vozilo zaenkrat nimajo garaže.


Najbolj brano