Novogoriška občina napoveduje dostopna stanovanja

Do konca letošnjega leta bo republiški stanovanjski sklad od Dutb pridobil 31.770 kvadratnih metrov zemljišč v Rožni Dolini. Tam je mogoče zgraditi preko 170 stanovanjskih enot. Mestna občina naj bi tam vložila približno tri milijone evrov, računa na neprofitna stanovanja in morda tudi stanovanjske zadruge.

Na Liskurju bo republiški sklad pridobil 31.770 kvadratnih metrov 
zemljišč, z občino se že dogovarjajo o gradnji stanovanj. Foto: Foto Lado
Na Liskurju bo republiški sklad pridobil 31.770 kvadratnih metrov zemljišč, z občino se že dogovarjajo o gradnji stanovanj. Foto: Foto Lado

ROŽNA DOLINA > V novogoriški občini je ena od največjih težav pomanjkanje stanovanj, zaradi česar gredo cene v nebo, poleg tega pa občino pesti tudi pomanjkanje primernih zemljišč, na katerih bi lahko gradila cenovno bolj dostopna stanovanja. Četrtkova odločitev vlade, da Družba za upravljanje terjatev bank (Dutb) najbolj primerne nepremičnine, ki jih ima v lasti, po oceni tržne vrednosti odplačno prenese na republiški stanovanjski sklad, je zato prišla kot mana z neba.

Zemljišča ne bodo več problem

Med zemljišči, ki bodo do konca letošnjega leta prešla na sklad, je tudi 31.770 kvadratnih metrov veliko območje Liskurja v Rožni Dolini (nasproti stanovanjskega naselja pri Merkurju), ki je po prostorskih aktih (OPPN) že predvideno za stanovanjsko gradnjo.

Klemen Miklavič

župan

“Naš cilj je, da je tam čim več cenovno dostopnih stanovanj.”

“Pred tremi meseci to zemljišče ni bilo med prednostnimi. A smo sklad in državo uspeli prepričati, da ima mestna občina resne, konkretne in vzdržne načrte oziroma vizijo urbanega razvoja, ki vključuje to območje,” pravi novogoriški župan Klemen Miklavič. Seveda je zelo zadovoljen, da bo končno na razpolago ogromno zemljišče za dostopno stanovanjsko gradnjo, ki bo občini skupaj s stanovanjskim skladom omogočilo reševanje stanovanjske problematike.

Občina naj bi vložila tri milijone evrov

Po trenutnih prostorskih aktih je na 31.770 kvadratnih metrih zemljišč predvidenih preko 170 stanovanjskih enot mešanega tipa gradnje, od enajstih manjših večstanovanjskih objektov do atrijskih in vrstnih hiš. Na mestni občini načrtujejo, da se bodo do prenosa zemljišč z republiškim skladom dogovorili o modelih uporabe stanovanjskih objektov.

170 - 180

stanovanjskih enot je na Liskurju predvidenih po prostorskih aktih

Poleg tržnih se predvideva tudi gradnja neprofitnih stanovanj, razmišljajo tudi o stanovanjskih zadrugah. “Naš cilj je, da je tam čim več cenovno dostopnih stanovanj. Dogovorili se bomo tudi o načinu sodelovanja in časovnici gradnje. Odločitev o vrsti sodelovanja je odvisna tudi od cenovne komponente, pri čemer ne izključujemo sodelovanja z zasebnim partnerjem,” pravi župan in poudarja, da bo mestna občina v naslednjih treh letih “za reševanje stanovanjske problematike namenila znatna sredstva.” Za območje Liskurja naj bi šlo tri milijone evrov. Poleg tega ga namerava mestna občina urediti in ga povezati z urbanim območjem, kar predvideva gradnjo kolesarskih poti in ureditev javnega prometa, še napoveduje Miklavič.


Komentar novinarja

Mitja Marussig

Vsaj nekaj optimizma

Da je v novogoriški občini ena od perečih težav pomanjkanje stanovanj, je jasno. V zadnjih letih se jih ni gradilo, ker ponudbe ni, v nebo rastejo cene rabljenih. Niso presenetljiva glasna opozorila, da bi se morala občina problema zelo resno lotiti. Ne danes, že včeraj. Ena od težav je tudi v tem, da je v zadnjem desetletju zaspala, saj praktično ni pridobivala zemljišč za gradnjo, jih komunalno opremljala, naredila koraka naprej, da bi investitorjem olajšala postopke za gradnjo in spodbudila ...

Preberi več

Najbolj brano