Novo Gorico so približali slepim in slabovidnim

Z željo, da bi slepim in slabovidnim približali Novo Gorico, so študenti Inkluzivne pedagogike Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem z Goriškim muzejem in Medobčinskim društvom slepih in slabovidnih Nova Gorica izdelali tipno maketo mesta s 14 pomembnimi stavbami. Ta bo dopolnila razstavo GO S50-60, Mesto in prebivalci v 50. in 60. letih.

Ne le slepim  in slabovidnim,  tudi najmlajšim bodo lahko z maketo  
razložili zgodovino Nove Gorice. Foto: Alenka Ožbot
Ne le slepim in slabovidnim, tudi najmlajšim bodo lahko z maketo razložili zgodovino Nove Gorice. Foto: Alenka Ožbot

NOVA GORICA “Projekt se je rodil kot ideja v okviru našega predmeta Metode dela s slepimi in slabovidnimi na Pedagoški fakulteti Univerze na Primorskem, kot del izpitnih obveznosti študentov. Študentje so se razdelili v šest skupin in oblikovali maketo Nove Gorice, skupaj z zvočnim opisom in prilagojenimi teksti v brajlici,” je ob včerajšnji predstavitvi tipne makete povedala profesorica Mateja Maljevac. Pomembno vlogo je odigralo Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih (MDSS) Nova Gorica, s katerim so se pogovarjali, kaj bi lahko naredili, da bi bil njihov izdelek uporaben za širšo javnost. “Pridružil se nam je kustos Goriškega muzeja, ki je dal idejo o maketi Nove Gorice s pomočjo lego kock, skupaj smo jo dodelali in jo razvijali ves zimski semester,” je razložila.

Od železnice in frnaže do “ruskih” blokov

Maketa velikosti 1,5 krat 1,2 metra, predstavlja 14 zgodovinsko pomembnih stavb v mestu, med njimi železniško postajo, remizo, staro tovarno opeke oziroma frnažo, “ruske” bloke, občinsko palačo, avtobusno postajo in nebotičnik. Predsednik MDSS Nova Gorica Igor Miljavec je prepričan, da je pomembna pridobitev tako za mesto kot za vse slepe v Sloveniji. “Glede na to, da je pri projektu sodelovalo 21 študentov, je to še en dokaz več, da je treba študentom dati možnost za ustvarjanje,” je poudaril ob predstavitvi makete v atriju mestne hiše.

Igor Miljavec

MDSS Nova Gorica

“Glede na to, da je pri projektu sodelovalo 21 študentov, je to še en dokaz, da je treba študentom dati možnost za ustvarjanje.”

Boljše razumevanje sveta slepih

“Ta izkušnja mi je prinesla predvsem vedenje, koliko informacij imamo za samoumevne in jih mogoče slepi in slabovidni ne morejo dojemati tako, kot mi,” je povedala predstavnica študentov, ki je sodelovala v skupini za promocijo projekta, Urška Kovšca. Kustos Goriškega muzeja David Kožuh pa je pojasnil, da imajo na Gradu Kromberk razstavo GO S50-60, Mesto in prebivalci v 50. in 60. letih, in pomislili so, da bi jo dopolnili z maketo Nove Gorice s ključnimi stavbami.

Študentka Urška Kovšca, ki je sodelovala pri projektu, je ponazorila, kaj vse predstavlja maketa. Foto: Alenka Ožbot

“Pomembna je za študente, ki so pridobili ogromno izkušenj na tem področju, za tkanje medinstitucionalnih vezi, in za obiskovalce, ne le slepe in slabovidne, tudi najmlajšim lahko namreč na ta način razložimo zgodovino Nove Gorice,” je poudaril. Zaupal nam je še, da v sodelovanju s Šolskim centrom Nova Gorica oziroma lesarsko šolo pripravljajo leseno maketo nekdanje frnaže v razmerju 1:100. To maketo pa naj bi predstavili junija.


Najbolj brano