Nižje tarife za vodo za bolj varčne?

Prah, ki se je dvignil zaradi cen vode, se je danes, vsaj začasno, polegel. Župan Klemen Miklavič je umaknil predlog o uvedbi različnih cen za občane in gospodarstvo. “Še vedno je cilj najti rešitev, ki bo pravična za vse,” pravi. Z vpletenimi bodo še naprej iskali rešitve. V igri pa je že nov predlog: tisti, ki porabijo manj, bi plačevali nižje cene vode.

Župan je umaknil predlog o različnih cenah vode za občane in 
gospodarstvo. V igri pa je nov predlog, po katerem bi bolj varčni 
plačevali nižje tarife za vodo in kanalščino.  Foto: Leo Caharija
Župan je umaknil predlog o različnih cenah vode za občane in gospodarstvo. V igri pa je nov predlog, po katerem bi bolj varčni plačevali nižje tarife za vodo in kanalščino.  Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Napovedana sprememba odloka, po katerem bi v mestni občini lahko zaračunavali različne cene vodarine in kanalščine za gospodarstvo in gospodinjstva, je v minulih dneh razburkala dogajanje. Župan Klemen Miklavič se o tem že nekaj mesecev dogovarja z obrtno in gospodarsko zbornico, kjer pa možnosti različnih (višjih) cen v času, ko so podjetja in obrtniki prizadeti zaradi epidemije, odločno nasprotujejo. Z enakimi argumenti je zelo glasno proti tudi opozicija.

30.000 evrov izgube na mesec

“Nikakor ne vztrajam pri dodatni obremenitvi gospodarstva, kot želi prikazati opozicija, ampak grem po poti dogovarjanja,” pravi župan in poudarja, da se položnice ne bodo podražile, ker se je tako domislil župan ali kdo v upravi občine, ampak ker se stroški višajo, v prvi vrsti zaradi zelo visokih stroškov centralne čistilne naprave. Ker občina ni spremenila cen, ima javno podjetje Vodovodi in kanalizacija mesečno 30.000 evrov izgube. To luknjo pa je treba zakrpati.

Ne le z zbornicama, pogovori tečejo tudi s CSD, zavodom za zaposlovanje, humanitarnimi organizacijami in društvi upokojencev. “Seveda so tudi oni proti podražitvi,” pravi župan in poudarja: “Iščemo rešitve, kako uravnotežiti zadeve, da dobimo sistem, ki deluje in je kakovosten ter je hkrati dostopen, da s cenami ne ustvarja še dodatnih razlik in stisk v družbi.” Še naprej se bo dogovarjal tudi z zbornicama, na povabilo predsednika gospodarske Julijana Fortunata se bo v ponedeljek udeležil izredne seje upravnega odbora. Kot je pred dnevi potrdil Fortunat, verjame, da bodo našli rešitve, ki bodo pravično porazdelile breme med fizične osebe in gospodarske subjekte. Župan se bo še pogovarjal tudi z obrtno zbornico.

Cene bi se razlikovale glede na količino porabljene vode

Je pa danes umaknil predlog spremembe odloka, s katerim bi določili različne cene. “To je predlagala koalicija in se s tem strinjam. Še vedno pa je naš cilj, da poskrbimo za ranljive, ne le podjetja, ampak tudi socialno šibke družine, upokojence,” poudarja. Zdaj je na rešetu nova različica, kako priti do porazdelitve višjih stroškov, ki jo je predlagala koalicija: cene bi se razlikovale glede na količino porabljene vode. “Po tem modelu več plačajo tisti, ki so pri porabi vode bolj potratni, nagrajeni pa so tisti, ki so bolj varčni. Večja poraba namreč povzroča več okoljskih izzivov in bolj obremenjuje čistilno napravo,” pojasnjuje Miklavič in dodaja, da takega sistema pri nas še ni, je pa v veljavi denimo v sosednji Gorici. Gre za to, da bi se do neke določene količine voda obračunavala po nižji ceni, ko uporabnik preseže to mejo, pa se kubični metri vode začnejo obračunavati po višjih tarifah. V principu stvar deluje na podoben način kot obračunavanje dohodnine po razredih. Vodovodi in kanalizacija bodo naredili izračune še po tem principu. “Nato bomo imeli na mizi tri predloge za oblikovanje cen; predlog, po katerem bi vsi plačevali enake cene vode in kanalščine, predlog z različnimi cenami vode in kanalščine za gospodinjstva in podjetja in predlog z različnimi cenami glede na količino porabljene vode, kjer bodo cene nižje za tiste, ki porabijo manj,” napoveduje župan.

Te opcije bodo pretresali z vsemi vpletenimi, končno odločitev pa bodo sprejemali mestni svetniki. “Želim da odpremo razpravo, se pogovorimo o vseh problemih in se odločimo na podlagi argumentov in različnih možnosti, ki jih odpira zakon in nakazuje praksa v tujini,” pravi Miklavič.


Najbolj brano