Nekdanjega župana Arčona na sejah ne videvajo

Nekdanji novogoriški župan Matej Arčon je sicer mestni svetnik, a se ne udeležuje sej mestnega sveta. Pričakovati je, da bo v kratkem, morda že julija odstopil in ga bo v svetniških klopeh nadomestil Tomaž Jug z njegove liste.

Matej Arčon (desno) se je udeležil le ustanovne seje mestnega 
sveta, ko je posle predal županskemu nasledniku Klemnu Miklaviču.  Foto: Mitja Marussig
Matej Arčon (desno) se je udeležil le ustanovne seje mestnega sveta, ko je posle predal županskemu nasledniku Klemnu Miklaviču.  Foto: Mitja Marussig

NOVA GORICA > “Ne, ne bom mestni svetnik,” je nekdanji novogoriški župan Matej Arčon, ki je mestno občino vodil med letoma 2010 in 2018, napovedal že 2. decembra lani, neposredno po tem, ko je v drugem krogu lokalnih volitev postalo jasno, da bo župansko mesto zasedel Klemen Miklavič.

Arčon, ki je kot nosilec svoje Liste Mateja Arčona po porazu na županskih volitvah avtomatično postal mestni svetnik, se je kot odhajajoči župan sicer 20. decembra lani udeležil ustanovne seje novega sklica mestnega sveta, kjer je nagovoril kolege svetnike in Miklaviču predal župansko verigo, nato pa se je umaknil. To je bilo tudi zadnjič, da se je udeležil seje mestnega sveta. Listo Mateja Arčona, ki ima štiri svetnike, tako ves čas v mestnem svetu zastopajo le Aleš Markočič, Andrejka Markočič Šušmelj in Ana Zavrtanik Ugrin.

Če bi Arčon odstopil pred 21. junijem, bi morali izvesti nadomestne volitve, po tem datumu pa ga v mestnem svetu nadomesti član njegove liste.

V svetniških klopeh bi ga nadomestil Tomaž Jug

A čeprav Arčon na seje ne prihaja, uradno ostaja mestni svetnik. Kar je pravzaprav pragmatična poteza. Če namreč mestni svetnik odstopi v prvih šestih mesecih mandata, je treba za to svetniško mesto izvesti ponovne volitve v vsej občini, na katerih je lahko nato izvoljen kandidat s katerekoli liste, sama izvedba nadomestnih volitev pa prinese stroške, kot če bi šlo za redne volitve. Kot nam je potrdil podsekretar za področje mestnega sveta Miran Ljucovič, šest mesecev od konstituiranja mestnega sveta poteče 21. junija, torej prihodnji petek.

Pričakovati je torej, da če bo, bo Arčon odstopil po tem datumu. “Svetnik odstopno izjavo izroči županu, ta pa obvesti mestni svet in komisijo za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja, ki izvede nadaljnje postopke,” proceduro pojasnjuje Ljucovič. Nato v svetniško klop sede naslednji na kandidatni listi za mestni svet, ki mora seveda s tem soglašati. V primeru, da bo Arčon odstopil po 21. juniju, ga bo v mestnem svetu nadomestil Tomaž Jug, ki je bil peti na Listi Mateja Arčona in mestni svetnik že v prejšnjem mandatu. Če s tem ne bi soglašal, bi mesto pripadlo Petri Kokoravec, ki je bila na listi mesto za njim, in tako naprej.

Aleš Markočič

vodja svetniške skupine Liste Mateja Arčona.

“O morebitnem odstopu Mateja Arčona kot mestnega svetnika se še nismo pogovarjali.”

“O odstopu se še nismo pogovarjali”

Arčon je sicer neuradno že dejal, da “se bo umaknil, ko bo čas za to.” Ali oziroma kdaj namerava odstopiti, pa nam ni uspelo izvedeti, saj ga v teh dneh nismo uspeli priklicati. Zagotovo pa se to ne bo zgodilo na prihajajoči seji prihodnji četrtek. To nam je potrdil tudi vodja svetniške skupine Liste Mateja Arčona Aleš Markočič. “O morebitnem odstopu Mateja Arčona kot mestnega svetnika se še nismo pogovarjali. V vsakem primeru se mora on odločiti o tem,” je povedal.

Čeprav uradne napovedi (še) ni, se bo Arčon v kratkem najverjetneje tudi formalno umaknil iz lokalne politike. Aktualni župan Klemen Miklavič ga je sicer imenoval za predsednika skupščine Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje (EZTS), ki pa je neplačana in častna funkcija.


Najbolj brano