Ne le sneg, v naravo vabijo tudi kraške poti

Ob krasnih zimskih vikendih, kakršen je bil minuli, ko so se temperature povzpele tudi do 14 stopinj Celzija, se na hrib Cerje zgrinjajo trume obiskovalcev. Uživajo na sprehodih po številnih poteh v okolici Pomnika miru in čeprav so parkirišča natrpana, gneče ni čutiti, saj se rekreativci porazgubijo v neokrnjeni naravi.

 Od pomnika se v lepem vremenu ponuja  krasen razgled   na  
dolino.  Foto: Alenka Ožbot
Od pomnika se v lepem vremenu ponuja krasen razgled na dolino.  Foto: Alenka Ožbot

CERJE > Pomnik miru na Cerju, s številnimi potmi v okolici osrednja turistična znamenitost v občini Miren-Kostanjevica, obiskovalce privablja vse leto, tudi pozimi. Ko je zunaj zelo hladno in na Cerju piha mrzel veter, jih je manj, ob vikendih, kot je bil zadnji, pa se napolnijo vsa tri (brezplačna) parkirišča - spodnje, srednje pri rampi in zgornje pri pomniku, na katerih lahko opazimo tudi ljubljanske in mariborske tablice. Ob nedeljah lahko obiskovalci na spodnjem parkirišču od domačna kupijo kraško vino. Na Cerju, kjer deluje okrepčevalnica, pa marsikdo tudi pozimi srka kavico na prostem in uživa v krasnem pogledu na dolino.

Na spodnjem parkirišču je bilo minuli vikend zelo živahno. (Foto: Alenka Ožbot)

“Ob sončnih vikendih je vedno tako,” pravi Ariana B. Suhadolnik, direktorica zavoda Turizem Miren-Kras, ki upravlja s pomnikom. “Ljudje ne obiskujejo le pomnika, ampak se tudi sprehajajo po poteh v okolici, imamo ene najlepših urejenih poti, od kolesarskih do pohodniških, ljudje se sprehajajo od Trstelja, čez Park miru, do kraških jam ...” pristavlja.

V zadnjih dneh se je posebej razveselila mednarodne pozornosti projektu, v okviru katerega zbirajo denar za obnovo gozda na Cerju, ki ga je poleti 2019 prizadel požar. Mednarodno podjetje Mars je namreč projektu Drevo za Cerje namenilo 4200 evrov. “V dobrih dveh letih je projekt povezal že 70 podjetij in 350 posameznikov v aktivno obnovo pogorišča. Ne gre spregledati tudi strokovne podpore Zavoda za gozdove Slovenije, enote Sežana, ki ves čas skrbno bdi nad revitalizacijo pogorišča,” pristavlja Suhadolnikova.

Marsikdo se do vrha odpravi s kolesom. (Foto: Alenka Ožbot)

Letos naj bi po njenih besedah začeli tudi celovito urejati zunanjost pomnika. Poleg urejenih parkirišč in dostopa nameravajo na severni strani stolpa zgraditi zastekljen prostor za restavracijo in dogodke, nad njim pa razgledno ploščad. Delali naj bi po fazah, Občina Miren-Kostanjevica, ki je lastnica objekta, pa naj bi iskala denar tudi na razpisih.


Najbolj brano