Navzgor in navzdol, a vedno do cilja

Kulturni program mladinske sekcije, dobre želje govornikov in množica delavnic v dobri družbi okrog matične hleviške koče, so na sončno soboto razžarili praznik 115-letnice planinskega društva Idrija. Z 270 člani je med množičnejšimi in najbolj delovnimi v občini.

Idrijski oktet in Oj, Triglav moj dom za uvod v slavje 115. obletnice 
PD Idrija.  Foto: Saša Dragoš
Idrijski oktet in Oj, Triglav moj dom za uvod v slavje 115. obletnice PD Idrija.  Foto: Saša Dragoš

HLEVIŠE > Z Aljaževo Oj, Triglav moj dom, planinsko himno, je idrijski oktet uvedel sobotno praznovanje 115-letnice domačega planinskega društva. Ob hleviški koči, ki nima himne, a je njihov dom. Skupaj s hribi in gorami, ki so njihovi osrednji cilji, na katere stopajo s spoštovanjem. Tako kot ravnajo z vso naravo, ko po njej poganjajo in širijo svojo dejavnost.

Prav bi jim prišlo še kaj podpore občine

Društvo si je pravkar dodalo gorsko kolesarsko sekcijo. Koreninijo med prvimi 15 društvi v državi. Od zimskega dne leta 1904, ko so se na pobudo profesorja na realki Maksa Pirnata ustanovili v idrijski čitalnici, do danes so nanizali obilo uresničenih ciljev. Sodijo med najmarljivejše v državi, mladi med najboljše tekmovalce. Z rezultati se niso hvalili. S pomočjo zapisov Mihe Ferjančiča so v pristni idrijščini obudili le spomin na prostovoljno izgradnjo hleviške koče in njen pomen. Prej so sicer postavili kočo na občinskem vršacu Javorniku. Ta nosi Pirnatovo ime, a z njo danes gospodari črnovrško planinsko društvo.

“Naše poti vodijo navzgor, vedno k ciljem. Zato so markirane. Naši markacisti označujejo več kot 200 kilometrov poti. Označene in urejene so športni objekti, ki jih ponujamo pohodnikom in turistom,“ je predsednik Nace Breitenberger posredno opozoril, da zmorejo vse ovire premagovati z dobro voljo, pri markiranju in vzdrževanju poti in hleviške koče pa bi jim prišlo prav nekaj več podpore občine. Župan Tomaž Vencelj rokavice še ni ujel. Povedal pa je, da so planinci nepogrešljivi varuhi okolja in vzgoje zanjo.

Avgusta slavijo še Cerkljani

Zaželel jim je varne poti. Za njimi še predsedniki regijskega odbora in sosednjih društev Ajdovščina in Cerkno Dušan Plesničar, Cveto Ušaj in Ivan Rupnik. Slednji je tretjo avgustovsko nedeljo povabil na Porezen, kjer bodo 115. jubilej slavili cerkljanski planinci.

Sobotni slavljenci pa so povabili na delavnice o osnovah plezanja, orientacije, geološki preteklosti in gorskega reševanja. Uvajali so v delo z defibliratorjem, ki so ga nedavno namestili v hleviško kočo. Otroke pa so zabavali z igrami.


Najbolj brano