Nad tigrastega komarja občina in tudi občani

Tudi v Novi Gorici so se v minulih dneh lotili zatiranja tigrastih komarjev. V jaške za odtekanje deževnice z ulic v Novi Gorici in primestju so delavci podjetja Vodovodi in kanalizacija začelo vlivati preparat Aquatain in tudi meščani si ga bodo lahko priskrbeli za uporabo doma. Koliko je zares učinkovit, pa bo pravzaprav šele videti.

Katja Kalan je predstavila, kako bodo v javnih jaških s “pastmi” 
zatirali  tigraste komarje.  Foto: Ambrož Sardoč
Katja Kalan je predstavila, kako bodo v javnih jaških s “pastmi” zatirali tigraste komarje.  Foto: Ambrož Sardoč

NOVA GORICA > To je ukrep, ki ga je uprava novogoriške občine napovedala pred časom in ga je zdaj začela udejanjati skupaj z Univerzo na Primorskem, sledi pa enakemu ravnanju vseh štirih občin slovenske Istre. Kot pravi profesorica na univerzi Katja Kalan, so se tam s preparatom Aquatain lotili zatirati tigrastega komarja v maju, v Novi Gorici pa ta ponedeljek. Opaziti je, da kemikalija pobije ličinke brenčeče nadloge, kakšen bo učinek, pa še ni mogoče reči, ker je preteklo še premalo časa. Tudi v Novi Gorici ga bo univerza ugotavljala s pomočjo posebnih lončkov, vseh skupaj bo 25.

Nadležni in nevarni

Lončki so nameščeni na izbranih lokacijah Novi Gorici in primestju, torej tam, kjer bodo tudi uporabili sredstvo Aquatain in je po besedah vodje kabineta župana Gorazda Božiča to edino smiselno narediti. Tam je pač zgoščeno prebivalstvo mestne občine, veliko ljudi na kupu pa imajo tigrasti komarji, kakor tudi druge vrste tega mrčesa, radi.

Pršenja pa ne bo

Ker so pred leti imeli epidemijo nalezljive bolezni, ki jih prenašajo komarji, so se v Italiji, tudi v sosednji Gorici, te nadloge lotili tudi s pršenjem sredstva za zatiranje po športnih igriščih, javnih parkih in dvoriščih domov za starejše. Toda tega pri nas še ne bo, saj gre za biocide, torej strupene kemikalije, ki so lahko škodljive za druga živa bitja. Kot pravijo v upravi mestne občine, ministrstvo za zdravje takega ukrepa ne bo dovolilo, dokler se pri nas ne bi pojavila katera od hudih bolezni, ki jo prenaša ta komar. Do letos so tudi v Gorici uporabljali sredstvo Aquatain, a so ga zamenjali s tabletami drugega proizvajalca, ki so jih začeli polagati že aprila, to pa počnejo dvakrat na mesec.

“Ker nas pikajo, so za nas nadloga, predvsem pa lahko prenašajo nevarna virusna obolenja, kot sta denga in čikungunja,” je glavni razlog, zakaj zatirati to vrsto komarja in krčiti njeno populacijo, pojasnila Kalanova. Zelo pomembno pri tem je ustrezno ravnanje ljudi, torej da iz okolice svojih domov odstranjujejo stoječo vodo, v katero komarji odlagajo jajčeca. Da bi bili o tem bolj ozaveščeni, je občina izdala informativno zgibanko v elektronski obliki. Ker pa voda zastaja tudi v kanalizacijskem sistemu in je od tam ni mogoče odstraniti, so se v novogoriški upravi odločili za kemijsko zatiranje tigrastega komarja. To bo za uvod občino stalo 20.000 evrov.

Ličinkam preparat preprečuje dihati

Zato so v 4000 jaškov, preko katerih z ulic odteka deževnica, delavci upravljalca, javnega podjetja Vodovodi in kanalizacija, v ponedeljek začeli vlivati sredstvo Aquatain. “Ne gre za biocid in ne škoduje naravi,” poudarja Kalanova. V Sloveniji se ga sicer doslej še ni uporabljalo, in kot rečeno, bo šele videti, koliko učinkuje. Zaenkrat so po besedah profesorice v slovenski Istri lahko videli le, da deluje in pobije komarjev zarod v vodi.

Zelo pomembno je tudi ustrezno ravnanje ljudi, torej da iz okolice svojih domov odstranjujejo stoječo vodo, v katero komarji odlagajo jajčeca.

Pobije pa ga tako, da mu vzame zrak. Kalanova razlaga: “Sredstvo na gladini vode ustvari kot nekakšen film in ličinke ne morejo priti do zraka. Vodnim živalim, ki dihajo s škrgami, to ne škoduje, film po približno štirih tednih razpade.” In vsak dež ga odplakne, kakor odplakne tudi zarod komarja. Kljub temu občina kemikalije ne bo stavila v naravne stoječe vode, tudi ker ta mrčes v naravi jedo nekatere druge živali, ga bodo pa lahko kupili občani in ga uporabljali doma. Za zdaj ga bo prodajala cvetličarna Komunale Nova Gorica.

20.000 evrov bo občina plačala za zatiranje tigrastega komarja s preparatom Aquatain v javnih jaških

Najbolj brano