Na Trnovem nad Novo Gorico slovesno ob 75-letnici bitke

S spominsko slovesnostjo bodo danes na Trnovem nad Novo Gorico obeležili 75-letnico partizanske bitke. Slavnostni govornik bo poslanec Matjaž Nemec, katerega dedek Jožef Silič je zadnji še živeči udeleženec te bitke, ki se je odvijala med partizani in specialno italijansko enoto med 18. in 21. januarjem 1945.

S spominsko slovesnostjo bodo danes na Trnovem nad Novo 
Gorico obeležili 75-letnico partizanske bitke. Foto: Ambrož Sardoč
S spominsko slovesnostjo bodo danes na Trnovem nad Novo Gorico obeležili 75-letnico partizanske bitke. Foto: Ambrož Sardoč

NOVA GORICA > Današnja spominska slovesnost na Trnovem bo potekala pod častnim pokroviteljstvom predsednika republike Boruta Pahorja. Na njej bodo podelili tudi posebno priznanje Jožefu Siliču. Goriški muzej pa bo ob tej priložnosti na Trnovem pripravil priložnostno razstavo.

Že v petek so v Novi Gorici pripravili okroglo mizo, na kateri so spregovorili o dogajanju med in predvsem pred bitko, razlogih zanjo in posledicah za obe vojskujoči strani. O tem so govorili zgodovinarja Branko Marušič in Blaž Torkar ter nekdanji domačin in upokojeni diplomat Jože Šušmelj.

V Območnem združenju borcev NOB Nova Gorica so prepričani, da je bila bitka za Trnovo, v kateri so partizani plačali visok davek, prav tako pomembna za obrambo slovenskega prostora kot sta bili bitki v Dražgošah in na Pohorju, o katerih se sicer precej več govori.

Decembra 1944 so se na Trnovem nastanile fašistične specialne enote X MAS s ciljem, "da zavarujejo vzhodno mejo Italije". Kraj, ki leži na Trnovski planoti, so obdali z 12 bunkerji, minskimi polji ter žičnimi ovirami. V postojanki je bilo 214 vojakov bataljona Fulmine.

Utrjena fašistična postojanka je ovirala preskrbo partizanskih enot in njihov prodor proti Gorici in Trstu. Partizanske enote XXX. divizije so zato v težkih bojih med 19. in 21. januarjem 1945 skoraj v celoti uničile postojanko. Pred popolnim uničenjem so masovce rešili Nemci, ki so se skupaj z ostanki masovcev umaknili s Trnovega.

Po italijanskih podatkih je v bitki na Trnovem padlo 88 in bilo ranjenih 56 masovcev. Na partizanski strani pa je v bojih za Trnovo padlo 18 in bilo ranjenih 28 borcev Kosovelove brigade, ki je sodelovala v neposrednem napadu, poleg tega pa je v Gradnikovi brigadi, ki je na hribu Škabrijel branila nasprotniku dostop na Trnovo, padlo 11 partizanov, ranjenih pa je bilo 16.


Najbolj brano