Na razstavi grozdja 200 vzorcev

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica in Trsničarska zadruga Vrhpolje sta včeraj pripravila dan odprtih vrat Selekcijsko trsničarskega središča Vrhpolje s predstavitvijo strokovnih nalog, nove opreme in z ogledom kolekcijskega vinograda. V prostorih zadruge sta do jutri na ogled razstavi grozdja in trsničarske mehanizacije, okušati je mogoče vina, ki so jih pridelali v središču.

Ob dnevu odprtih vrat so predstavili nov priključek za obdelavo tal 
pod trtami, kjer ni več potrebe po uporabi herbicidov za zatiranje 
plevelov. Foto: Alenka Tratnik
Ob dnevu odprtih vrat so predstavili nov priključek za obdelavo tal pod trtami, kjer ni več potrebe po uporabi herbicidov za zatiranje plevelov. Foto: Alenka Tratnik

LOŽE, VRHPOLJE > Vinogradniki na Vipavskem so začeli letošnjo trgatev, temu opravilu in z njim povezani prireditvi Vipavska trgatev, z vrhuncem prihodnji konec tedna, se zadnja leta s strokovnimi vsebinami posvetijo tudi v Kmetijsko gozdarskem zavodu Nova Gorica in Trsničarski zadrugi Vrhpolje. Včeraj sta pripravila dan odprtih vrat Selekcijsko trsničarskega središča Vrhpolje in predstavila različne naloge, s katerimi skrbijo za osnovno in nadaljnjo klonsko selekcijo in vzgojo zdravega klonskega sadilnega materiala, ter izzive Trsničarske zadruge Vrhpolje, ki letos praznuje 25. obletnico delovanja.

Ponosni na vinograd

Druženje se je začelo v kolekcijskem vinogradu v Ložah. V njem imajo več kot sto sort in biotipov vinske trte, med njimi več kot 70 primorskih sort. Poljšakica, duranija, istrska belina, borgonja, guštana, rožica, pokalca, cohovka, bontempa je le nekaj zanimivih imen, ki krasijo kolekcijski vinograd. “Poleg starih, lokalnih domačih sort, imamo tudi sorte v preizkušanju, predvsem tolerantne sorte, pri katerih je potrebno manj škropljenja, saj imajo že vgrajeno odpornost na določene bolezni,” je obiskovalcem pojasnila vodja središča Andreja Škvarč.

Poljšakica, duranija, istrska belina, borgonja, guštana, rožica, pokalca, cohovka, bontempa je le nekaj zanimivih imen, ki krasijo kolekcijski vinograd.

V luči trajnostnega vinogradništva so predstavniki novogoriškega kmetijsko gozdarskega zavoda, Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani in Kmetijskega zavoda Ljubljana predstavili nov priključek za obdelavo tal v vinogradu, ki omogoča popolno opuščanje rabe herbicidov in ohranjanje rodovitnih tal.

Na razstavi 200 vzorcev grozdja

Dan odprtih vrat so nadaljevali v baznem matičnem vinogradu in v prostorih trsničarske zadruge v Vrhpolju, kjer je direktor Jože Žgur predstavil delo in izzive trsnice, na ogled sta bili linija za pripravo cepljenk pred prodajo in trsničarska mehanizacija.

Še danes in jutri je na ogled tudi razstava 200 vzorcev grozdja trsnega izbora Slovenije, starih lokalnih sort, namiznih, tolerantnih vinskih in namiznih ter ostalih vinskih sort. Razstavi spremlja tudi pokušina vin, ki so jih pridelali v vrhpoljskem selekcijsko trsničarskem središču.


Najbolj brano