Na obisku v Bovcu avtor filma o smučanju ameriških vojakov na Mangartu leta 1945

V Bovcu se je včeraj mudil producent iz ZDA Chris Anthony, avtor v Cannesu nagrajenega dokumentarca o smučarski tekmi ameriških vojakov junija 1945 na Mangartu. Korona je vse zamaknila, zato premiera filma šele bo - tako v Združenih državah kakor v Bovcu.

Za film o posebni tekmi sta zaslužna Janez Kavar (levo) in Chris Anthony   Foto: arhiv občine Bovec
Za film o posebni tekmi sta zaslužna Janez Kavar (levo) in Chris Anthony  Foto: arhiv občine Bovec

BOVEC > Bovško zadnja leta ni le priljubljeno prizorišče za snemanje različnih filmov z izmišljenimi zgodbami. Tam je kot plod sodelovanja med upokojenim brigadirjem Janezom Kavarjem ter posameznimi Američani nastal tudi zgodovinski dokumentarec Mission Mt. Mangart, delo producenta iz ameriške zvezne države Kolorado Chrisa Anthonyja,ki je dolgo let prihajal na počitnice na območje Trbiža. Film pripoveduje o smučarski tekmi vojakov 10. gorske divizije ameriške vojske 3. junija 1945 na Mangartu ter o ozadju izjemnega dogodka, ki je bil v Sloveniji nepoznan, v ZDA pa so nanj pozabili. Film bo zaradi korone šele dočakal premiere tu in tam, je pa zato letos dobil prvo nagrado v kategoriji zgodovinskih dokumentarcev na festivalu v Cannesu. In avtor je o tem včeraj pripovedoval v Bovcu.

Pred 75 leti so bile strmine Mangarta priložnostna smučarska proga za pripadnike elitne enote oboroženih sil ZDA. (foto: arhiv Chris Anthony)

Chris Anthony

producent in režiser

“Naposled je moj mali projekt postal gigantska pošast.”

Iz malčka v giganta

“Pred 20 leti sem začel prihajati na območje Trbiža in gledal na Mangart, zgodovina te gore pa vključuje 10. gorsko divizijo ameriške vojske med drugo svetovno vojno. Sploh nismo vedeli, da so bili na tem območju,” je včeraj povedal Anthony, ki je na novinarski konferenci preletel nastajanje svoje stvaritve.

Sprva je nameraval posneti kratki film, a ko je odkrival več in več o 10. gorski diviziji, mu ni preostalo drugega, kot se posvetiti zgodbi te vojaške enote, ki se je nekoč urila blizu njegovega doma v zvezni državi Kolorado. “Naposled je moj mali projekt postal gigantska pošast,” se je pošalil Anthony. To delo je doslej prejelo več nagrad, najbolj prestižno letos v Cannesu. Čeprav so si dokumentarec že ogledali sedanji pripadniki 10. gorske divizije, pa Anthony svetovno premiero napoveduje novembra letos, na dan, posvečen ameriškim vojaškim veteranom v prestolnici Kolorada, v Denverju. In prihodnje leto bo enako v Bovcu.

Kot je ob obisku režiserja včeraj dejal bovški župan Valter Mlekuž, bo premiera “velika reklama ne le za Bovec, ampak za vso Slovenijo. Prepričan sem, da ko bodo obiskovalci iz ZDA prišli sem, na Mangart, si bodo ogledali tudi ostale lepote Slovenije.” Na ogled naj bi namreč prišli tudi potomci udeležencev tekme, ki ima zanimive okoliščine.

Tekmovalo jih je 75, cilj je dosegla tretjina

Takratna 10. gorska divizija ameriške vojske je sodelovala v bojih po Italiji in njeni pripadniki so neposredno po koncu vojne prišli na mejo z Jugoslavijo - zaradi nerešenih mejnih vprašanj. Američani so tekmo na Mangartu pripravili pod pritiskom boja za Trst in grožnjo selitve na pacifiško bojišče. Ogledalo si jo je približno 500 vojakov iz divizije, ki je bila nameščena v Bovcu, Kobaridu in italijanskih mestih Čenta in Trbiž. Tekmovalo jih je 75, do cilja jih je prispelo 25, tudi zato ker niso smučali s svojo opremo, ampak z opremo, zaplenjeno Nemcem.

Na preizkušnji so se merili najboljši takratni smučarji na svetu, to pa zato, ker so v diviziji bili tudi številni Evropejci, ki so pred nacifašizmom zbežali čez Atlantik. Enoto so sestavljali skoraj sami gorniki: alpinisti, gorski vodniki, gozdarji, lovci ...

V Sloveniji o tem dogodku dolgo nihče nič ni vedel, v ZDA je skoraj utonil v pozabo. Spomin je pred leti obudil veleslalom na istem terenu z 19 ekipami iz ZDA, Nemčije in Slovenije. Drugače pa je za to preizkušnjo prvi izvedel Janez Kavar leta 1996, ko je kot slovenski obrambni ataše obiskal smučarski muzej v Koloradu.


Najbolj brano