Na Bidovčevi gradijo skupnost ranljivih

Danes so na Bidovčevi ulici odprli dolgo pričakovani skupnostni center, kjer so združili več programov s socialnega področja. Zavetišče za brezdomce je dvakrat večje, novi so prostori za stanovanjski skupini za osebe s težavami v duševnem zdravju, dnevni center za osebe s težavami v duševnem zdravju in info točka EZTS GO.

V skupnostnem centru so poleg zavetišča za brezdomce prostor 
dobili še  programi za osebe s težavami v duševnem zdravju.  Foto: Maša Malič
V skupnostnem centru so poleg zavetišča za brezdomce prostor dobili še programi za osebe s težavami v duševnem zdravju.  Foto: Maša Malič

NOVA GORICA > “Simbolika je izjemna: stavba je iz samskega doma postala skupnostni center,” je odprtje prostorov pospremil minister za delo, družino in socialne zadeve Janez Cigler Kralj. Mestna občina je nekdanji samski dom Primorja kupila leta 2014 in ga več let načrtovala preurediti v skupnostni center. Takoj so usposobili le pritličje, kjer sta več let delovala ambulanta pro bono in zavetišče za brezdomce, maja lani pa so se gradbinci lotili preurejati vso stavbo, kjer je občina načrtovala prostore še za druge sorodne dejavnosti.

Nekdanji samski dom je postal skupnost

Stavbo so popolnoma prenovili, vključno z inštalacijami in stavbnim pohištvom, dobila je novo streho in fasado, delno so spremenili notranje prostore, dodali zunanje stopnišče in dvigalo. V treh etažah je na voljo nekaj čez 1100 kvadratnih metrov uporabnih površin. Med gradnjo je bilo zavetišče za brezdomce, kjer je bilo doslej deset postelj, odprto. Zdaj so ga razširili, saj bo lahko v prvem nadstropju prespalo 20 brezdomcev, poleg sob, kuhinje in kopalnic imajo prostor za obedovanje. “To pomeni boljše pogoje za naše uporabnike, pa tudi priznanje našega dela. Zaenkrat koristimo 12 sob, ob širitvi programa bomo vse,” je povedala vodja zavetišča iz Šenta Vesna Lipušček, ki je dodala, da je postelj za trenutne potrebe dovolj, ker imajo še bivalni kontejner pri dnevnem centru Šenta za odvisnike od prepovedanih drog. Danes je bila zadovoljna še z obljubo ministra, da si lahko na Bidovčevi obetajo dnevne programe, kar je ves čas cilj njihovega delovanja. “Zato imamo poleg sob tudi velik dnevni prostor s kuhinjo,” pojasnjuje Lipuščkova, ki poudarja, da skrbijo za dobre odnose s sosedi, za katere so vrata vedno odprta.

Marinka Saksida

vodja oddelka za družbene dejavnosti

“Projekt smo poimenovali skupnostni center, saj že z imenom želimo sporočiti, da bo šlo tukaj res za sobivanje, skupnost, morda za družino.”

Od dnevnega centra do stanovanjske skupnosti

Poleg razširjenega zavetišča za brezdomne so na Bidovčevi zagotovili prostor še za Ozarini stanovanjski skupini (dvakrat po šest uporabnikov), kjer bodo ob delni strokovni pomoči lahko bivale osebe z dolgotrajnimi težavami v duševnem zdravju in v duševnem razvoju. “Te enote že imamo v Novi Gorici, a jih ni bilo dovolj,” je povedala vodja občinskega oddelka za družbene dejavnosti Marinka Saksida. Deset oseb s težavami v duševnem zdravju hkrati bo lahko hodilo v dnevni center. “Center za duševno zdravje pod okriljem zdravstvenega doma bo imel tu psihiatrične ambulantne obravnave, v informacijski točki v okviru EZTS GO pa bodo lahko ljudje iz občin Nova Gorica, Šempeter-Vrtojba in Gorica dobili informacije o programih, ki delujejo v našem okolju, in poiskali tukaj pomoč,” je še povedala in dodala: “Projekt smo poimenovali skupnostni center, saj že z imenom želimo sporočiti, da bo šlo tukaj res za sobivanje, skupnost, morda za družino.” Ambulanta pro bono, ki je nekaj let delovala v pritličju, pa je zdaj prazna. Dosedanji izvajalci iz Hiše dobrot, ki so delovali na povsem prostovoljni ravni, država pa jim je iz birokratskih vzrokov odrekla pomoč, niso zmogli več. “Pogovarjali se bomo z novimi izvajalci,” napoveduje Saksida.

Plod sodelovanja tudi čez mejo

Minister Cigler Kralj je ob otvoritvi pohvalil sodelovanje vseh vpletenih. Za dobrih 1,3 milijona evrov vredno naložbo je približno polovico prispevala mestna občina, ostalo pa ministrstvo za delo, za gospodarstvo (iz sklada EU za regionalni razvoj) in EZTS GO. “To je spet dokaz odličnega sodelovanja lokalne skupnosti in čezmejnega sodelovanja,” je prepričan minister.

“V tem skupnostnem centru, ki simbolizira socialno vključenost naše občinske skupnosti, se združuje tudi sodelovanje in združevanje obeh Goric. Če mislimo enoten prostor obeh Goric, moramo misliti na vse aspekte življenja, in eden od teh je tudi vključevanje vseh družbenih skupin, predvsem najšibkejših,” pa je poudaril župan Klemen Miklavič.


Najbolj brano