Miklavič: konoplja je velika priložnost

Novogoriški župan Klemen Miklavič je v Novi Gorici gostil predsednika državnega zbora Dejana Židana.

Dejan Židan (levo) in Andrej Miklavič
Dejan Židan (levo) in Andrej Miklavič 

NOVA GORICA > Večino srečanja sta se pogovarjala o novi regijski zakonodaji. Strinjata se, da je Slovenija preveč centralizirana in da morajo biti pokrajine ustanovljene racionalno z jasno opredelitvijo pristojnosti in financiranjem. “Če ne bo zakonodaja pravilno zastavila pokrajin in smiselno razdelila sredstev, bolje da je nimamo,” je poudaril Miklavič.

Med drugim sta se pogovarjala o izzivih, s katerimi se sooča severna Primorska, predvsem o pomanjkljivi infrastrukturi, slabi železniški povezavi z ostalo Slovenijo in Italijo, neustreznem financiranju občin in večjih regijskih centrov ter pomanjkanju ustrezne stanovanjske politike države. Židan je podprl prizadevanja županov za enakomernejše financiranje obeh kohezijskih regij v naslednji finančni perspektivi.

Zanimivo je, da sta se pogovarjala tudi o prizadevanjih za zakonsko urejanje področja gojenja konoplje, za katero si prizadevajo visokotehnološka farmacevtska podjetja. “Slovenija bi bila ena prvih držav, ki bi dovolila gojenje konoplje za proizvodnjo zdravil, ki zdravijo raka, lajšajo bolečine, demenco in podobne bolezni. Če bomo prvi, je to velika svetovna priložnost,” je prepričan Miklavič.


Najbolj brano