Med mestoma brez omejitev tudi na spletu

Če se bo uresničila ideja, da bi v obeh Goricah delovalo brezžično omrežje pod skupnim imenom, se bo možno premikati med mestoma in biti ves čas povezan s spletom. Idejo goji podjetnik Luka Manojlović. V Gorico je že “prinesel” brezplačno omrežje, ki ga je postavil za Novo Gorico.

Luka Manojlović je pred 15 leti zasnoval brezplačno omrežje v Novi 
Gorici, zdaj bi vzpostavil skupno omrežje z Gorico. Foto: Nace Novak
Luka Manojlović je pred 15 leti zasnoval brezplačno omrežje v Novi Gorici, zdaj bi vzpostavil skupno omrežje z Gorico. Foto: Nace Novak

NOVA GORICA, GORICA > Brezžično omrežje wlan.novagorica.eu z brezplačnim dostopom, ki ga je že pred leti (dejansko omrežje deluje od leta 2004) v središču severne Primorske postavil podjetnik Luka Manojlović, je zdaj na voljo tudi v sosednji Gorici. Toda kot pravi Manojlović, ni to nič posebnega, omrežje s tem imenom bi načeloma lahko delovalo praktično kjerkoli: “Odstopil sem opremo za postavitev dostopne točke oziroma routerja uporabniku v Gorici.” Na ta način se omrežje širi organsko, se je izrazil sogovornik.

Resnično nekaj novega pa bi bilo wi-fi omrežje z enakim imenom na obeh straneh meje. In če kdaj bo, utegne biti plod dela prav Manojlovića: “O tem sem razmišljal že pred leti, a nisem imel dostopa do ljudi, ki skrbijo za wi-fi v Gorici. Zdaj imam stike in pogovarjamo se, da bi to izpeljali.”

Luka Manojlović

podjetnik

“Uporabniki bi se brez omejitev premikali po Novi Gorici in Gorici. Torej ni več nikakršne potrebe po preklapljanju.”

Toda na koncu bo takšno lokalno pobudo morda prehitela kar Evropa. Ker kot je seznanjen Manojlović, je Evropska komisija dala pobudo za vzpostavitev skupnega evropskega omrežja WiFi4Eu. Manojlović se je pri komisiji zanimal, kako daleč so, zlasti z vključevanjem obstoječih podobnih iniciativ pod skupno ime WiFi4EU. In če bo kaj kruha iz te moke, potem oblikovanje enotnega goriškega omrežja ne bo smiselno oziroma potrebno. “V tem primeru bi v koncept WiFi4EU priključili tudi vse obstoječe točke omrežja wlan.novagorica.eu,” pojasnjuje.

In kaj je glavna prednost omrežja z istim imenom? Manojlovič odgovarja, da “predvsem poenostavljena uporaba: manj vešči uporabniki bi se, ko bi enkrat bili povezani, brez omejitev premikali po Novi Gorici in Gorici. Torej ni več nikakršne potrebe po preklapljanju. To pa je pozitivno tudi za približevanje konceptu somestja, v katerem si želimo transparentne mobilnosti in ostalih storitev.”


Najbolj brano