Med energetsko najbolj prodornimi občinami tudi primorske

V Ljubljani so v petekna konferenci En.občina & En.management 019 razglasili energetsko najbolj prodorne občine v Sloveniji, v finale so se uvrstile tudi primorske občine.

 Foto: Katja Cankar
Foto: Katja Cankar

SLOVENIJA, PRIMORSKA > Med malimi občinami se je Kobarid uvrstil na drugo mesto, za občino Poljčane, med finalistkami je bila tudi občina Hrpelje-Kozina. Med srednje velikimi občinami se je na drugo mesto uvrstila Idrija, v finale pa sta se uvrstili tudi občini Kanal ob Soči in Ajdovščina. Med mestnimi občinami se je na tretje mesto uvrstila Nova Gorica, za zmagovalko Ljubljano in drugouvrščenim Novim mestom.

Kot so zapisali v obrazložitvi, se lahko občina Kobarid, ki je zasedla drugo mesto med malimi občinami, poleg izboljšanja energetske učinkovitosti svojih objektov pohvali z dvigovanjem kulture energetske učinkovitosti. Ker je še posebej poleti turizem v tej občini pomembna dejavnost, si prizadevajo tudi za trajnostno mobilnost, podpirajo pa tudi projekte OVE, kjer vidijo potencial še posebej v lesni biomasi.

Občina Idrija, ki je zasedla drugo mesto med srednje velikimi občinami, je bila prva slovenska občina, ki se je pridružila konvenciji županov za podnebne spremembe in energijo, hkrati pa je že leta 2013 sprejela strategijo razvoja občine po modelu pametne skupnosti. Ker se zavedajo možnosti, ki jih prinaša razvoj pametnih mest, se tem vsebinam v sodelovanju z gospodarstvom tudi aktivno posvečajo in tako med drugim že sodelujejo v slovensko-japonskem projektu pametnih omrežij NEDO.

Občina Nova Gorica, ki je zasedla tretje mesto med mestnimi občinami, bo letos po modelu javno-zasebnega partnerstva izvedla celovito energetsko sanacijo javne razsvetljave, sodeluje pa tudi v evropskem projektu NEKTEO, v okviru katerega poleg uvedbe sistema spremljanja rabe energije v osmih objektih pričakujejo tudi prenos znanj in dobrih praks iz Avstrije Koroške v njihovo občino. V občini ob tem izpostavljajo še velik potencial na področju OVE, pri čemer še posebej izpostavljajo sončno energijo in biomaso.


Najbolj brano