Mali jubilej velike tržnice

Jesenska tržnica, letos 15. po vrsti, je dan, ko se domači pridelovalci hrane preselijo iz pokrite tržnice na Mestni trg, ponudijo ozimnico in nabor domačih izdelkov. Organizatorka, razvojna agencija ICRA, je veliko tržnico obarvala ovčarsko in se veselila velikega števila ponudnikov in obiskovalcev.

Otroci so na jesenski tržnici izvedeli veliko o ovcah in ustvarjali 
izdelke iz volne. Foto: Saša Dragoš
Otroci so na jesenski tržnici izvedeli veliko o ovcah in ustvarjali izdelke iz volne. Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > Na pokriti tržnici, ki so jo odprli z namenom kupcem ponuditi kakovostno hrano, idrijsko cerkljanskim kmetom pa izboljšati gmotni položaj, dvakrat na teden trguje po nekaj ponudnikov. Vseh, a ne rednih, je sicer okrog 30. Minulo soboto pa jih je nekaj več ponujalo pridelke in izdelke na veliki, jubilejni 15. jesenski tržnici. Organizatorka ICRA je poskrbela še za pester nabor spremljajočih prireditev.

Število ponudnikov počasi, a vztrajno raste

Namena, da bi lepo urejen pokrit tržni prostor živel več dni v tednu, pobudniki, poleg agencije ICRA še občini Idrija in Cerkno, niso uspeli uresničiti. Manjka tako ponudnikov kot kupcev. “Danes zdravo hrano lahko kupite v številnih trgovinah. Kljub temu s tržnico nadaljujemo, saj želimo Idrijčanom ponuditi kakovostno, v domačem kmetijsko povsem neintenzivnem okolju pridelano svežo hrano in jih ozavestiti o njenem pomenu. Čeprav število ponudnikov raste počasi, obstoječi vztrajajo. Ker se jim to splača. Današnja odlična obiskanost velike tržnice s 37 ponudniki pa potrjuje, da smo namen dosegli,” je ocenila vodja tržnice na ICRA Polona Kavčič.

Obiskovalci so ob ozimnici lahko kupili še vrsto domačih pridelkov in izdelkov, si z vodstvom ogledali stari meščanski čebelnjak ali pa so poskusili kakšno tradicionalno dobroto, postreženo na sodoben način. Za slednje je poskrbela hudourniška Huda kuhna, združenje, ki z lokalnimi ponudniki išče nove gastronomske poti.

V ospredju tokrat ovce

Ker sta notranjski in zgornjesavinsko šaleški LAS uspešna v iskanju novih izzivov v drobničarstvu (gre za evropski projekt), sta kot osrednja gosta tržnice predstavila množico ovčarskih dobrot in volnenih ovčjih izdelkov. Tudi otroke so v delavnici in na uri pravljic zaposlile ovce in volneni izdelki. Na vseslovenski dan odprtih vrat drobničarskih kmetij, so svoja odprli tudi na Hmenici nad Otaležem, kjer redijo več kot 300 ovac.

Z dvema vikendoma vseh mogočih štrukljev so tržnico pospremili na turistični kmetiji Pr'Jureč na Ledinah. Idrijsko turistično društvo pa je pripravilo tradicionalno razstavo gob. Tokrat jim je uspelo nabrati 147 različnih. Za množične obiskovalce razstave jim jih je pomagal označiti poznavalec Gabrijel Seljak.


Najbolj brano