Lokalne kulinarične zgodbe za trajnostno prihodnost
Goriška
15. 03. 2019, 06.00
, posodobljeno: 22. 03. 2019, 16.00
Družba Hit je v sodelovanju z Biotehniško šolo iz Šempetra pri Gorici in s priznanim italijanskim chefom Emanuelom Scarellom pripravila projekt Glocal Gourmet, s katerim postavljajo most med lokalnim enogastronomskim bogastvom in trajnostnim življenjskim slogom.
ŠEMPETER PRI GORICI
> “Doma ali v veliki hotelski kuhinji lahko ravnamo gospodarno in okolju prijazno, če se dobro organiziramo. S tem pa neposredno vplivamo na naše življenjske razmere za prihodnje generacije,” je na predstavitvi projekta, ki so ga razvili v Hitu, povedal vodja hotela Perla Martin Šabec.
S projektom želijo v Hitu pospremiti dogajanje na poti do leta 2021, ko bo Slovenija postala evropska gastronomska regija. Skupna zaveza sodelujočih v projektu je tudi izmenjava strokovnih znanj s področja eno-gastronomije ter zmanjševanje uporabe plastike v delovnem in domačem okolju.
V projektu sodeluje tudi Biotehniška šola iz Šempetra pri Gorici, kjer se 390 dijakov izobražuje v programih gostinstva, živilstva, kmetijstva in naravovarstva. Družba Hit štipendira pet dijakov, ki imajo tudi prednost pri opravljanju delovne prakse. Kot je pojasnila ravnateljica šole Barbara Miklavčič Velikonja, bodo v okviru projekta dijakom omogočili neposredno izkušnjo pri delu z velikimi imeni italijanske kuhinje, za kulinarične izzive projekta Glocal Gourmet pa bodo zagotovili pridelke, ki bodo zrasli na šolski posesti.
V Hitu bodo pred izziv postavili tudi velika imena italijanske kuhinje, ki bodo z lokalnimi pridelki ustvarjali skupaj z ekipo kuharjev Perline restavracije Calypso. Prvi prihaja v četrtek, 21. marca, v goste Emanuele Scarello, vrhunski kuhar in lastnik restavracije Agli Amici iz Vidma, ki se lahko pohvali z dvema Michelinovima zvezdicama. Sledili bodo še drugi večeri, v vsakem letnem času eden.