Vrtojbenci odločno: “Ostali smo sami, a dosegli bomo zaprtje baze”

“Izgleda da je ta asfaltna baza kapitalistična sveta krava. Štiri leta se borimo, zgodilo se ni nič, ljudje smo ostali sami. A šli bomo do konca,” je bil danes vodja Civilne iniciative Vrtojba Miloš Nemec odločen, da bodo dosegli zaprtje baze. V prihodnjih dneh bodo stopili na sodno pot, prihodnjo soboto pa organizirajo mednarodni protestni shod.

Miloš Nemec (desno, levo Romana Leban iz Eko Štandrež) 
napoveduje shod, s katerim bodo javnost opozorili, da asfaltna 
baza ne sodi ob hiše. Po sodni poti bodo skušali doseči zaprtje.  Foto: Mitja Marussig
Miloš Nemec (desno, levo Romana Leban iz Eko Štandrež) napoveduje shod, s katerim bodo javnost opozorili, da asfaltna baza ne sodi ob hiše. Po sodni poti bodo skušali doseči zaprtje.  Foto: Mitja Marussig

VRTOJBA > Vrtojbenci, ki jih motijo smrad, hrup in prah iz asfaltne baze, od Kolektorja CPG zahtevajo, naj jo preseli. Da bi zahteve podkrepili, so pred štirimi leti ustanovili Civilno iniciativo (CI) Vrtojba. S pomočjo okoljevarstvene organizacije Alpe Adria Green so izvedli meritve in pridobili analizen tal, s katerimi želijo dokazati, da so v zemlji okrog obrata nevarne snovi, tudi rakotvorne. Z dokumentacijo želijo dokazati, da obrat posluje brez dovoljenj. Podobno je prepričan župan Milan Turk, ki se strinja, da obrat v naselje ne sodi. A ta je še tam. In obratuje.

Ker se ne premakne, gredo po sodni poti

“V štirih letih smo skušali prepričati pristojne, od ministrstva za okolje in inšpekcij do varuha človekovih pravic. Ves politični aparat je seznanjen s to problematiko. Na žalost ugotavljamo, da smo ostali sami. Izgleda, da je ta asfaltna baza kapitalistična sveta krava, od katere vsak dvigne roke,” poudarja predsednik CI Miloš Nemec.

Mugerli: “Selili bi se, če se najde ustrezna lokacija”

“Asfaltna baza ima vse potrebne dokumente in dovoljenja za obratovanje po zakonodaji iz časa, ko so jo postavili. In tega mnenja so vse inšpekcije,” nam je pred časom zatrdil direktor Kolektorja CPG Kristjan Mugerli. “Ves čas obratujemo v skladu z veljavno zakonodajo. Izvajamo predpisane monitoringe, meritve izpustov so v skladu z uredbo o mejnih vrednostih.” Ne zanika, da obrat vpliva na okolico, a zatrjuje, da poleg rednih in dodatnih pregledov ter servisih filtrov skušajo čim bolj omejiti vplive. “Delamo na tem, da bi se selili iz Vrtojbe. A treba je najti ustrezno lokacijo v Goriški regiji,” še dodaja.

Od inšpekcij so pričakovali, da bodo ukrepale. Na inšpekciji za okolje in prostor so pred časom pojasnili, da so naredili več rednih in izrednih nadzorov, a kršitev zakonodaje niso ugotovili. Še vedno pa teče postopek na gradbeni inšpekciji, ki preverja, ali ima Kolektor CPG gradbeno in uporabno dovoljenje. Ker ga lani kljub zahtevi in podaljšanem roku ni dostavil, ker da so dokumenti izgubljeni, ima zdaj nalogo, da dokumente poustvari. “Rok za to je potekel novembra, inšpekcija ga je že dvakrat podaljšala, a dokumentov ni. Za nas to pomeni, da že 40 let delajo na črno,” je jasen Nemec, ki zato s somišljeniki iz CI prst uperja predvsem v inšpekcijo, ki “bi morala ne le brati zakone, ampak ščititi ljudi!”

Ker se nič ne premakne, bodo šli po sodni poti. 231. člen zakona o varstvu okolja jim daje možnost, da pred sodiščem zahteva, da (v tem primeru) Kolektor CPG “ustavi obratovanje naprave ali obrata ali izvajanje dejavnosti.” Nemec napoveduje: “Dokumentacija se pripravlja, v prihodnjih dneh bo tožba vložena.”

Miloš Nemec

CI Vrtojba

“V štirih letih smo skušali prepričati pristojne. Na žalost ugotavljamo, da smo ostali sami. Izgleda, da je ta asfaltna baza kapitalistična sveta krava, od katere vsak dvigne roke.”

“S shodom bomo pokazali, kje živimo”

V vmesnem času pa ne bodo sedeli križem rok, ampak organizirajo Mednarodni shod za zaprtje asfaltne baze Vrtojba. Mednarodni zato, ker se jim pridružujejo tudi sosedje iz Štandreža. “S tem miroljubnim shodom bomo ljudem povedali, v kakšnem okolju živimo in kako se moramo boriti z mlini na veter. Od pristojnih pa bomo zahtevali reševanje težav, ki so življenjsko pomembne za okolje, v katerem živimo,” poudarja. Nemec si ne dela utvar, da bodo s shodom zaprli obrat, pa vendar: “Vztrajali bomo, trdno smo prepričani, da bomo uspeli. Šli bomo do konca!” Podporo imajo tudi v sosednjem Štandrežu, kjer so zaradi smradu po bitumnu in katranu dvignili glas leta 2021. Deželna okoljska agencija Arpa je prav na podlagi zahteve in podatkov Legambiente in Eko Štandrež ter meteoroloških meritev potrdila, da prihaja iz Vrtojbe. “Podpiramo civilno iniciativo, saj če jim bo uspelo doseči cilj, bomo tudi mi deležni uspeha, ker bodo življenjski pogoji tudi v Štandrežu boljši,” je prepričana Romana Leban iz Eko Štandrež.


Najbolj brano