Letos raznolike inovacije - od sladoleda do urinskega katetra

Na sedežu severnoprimorske gospodarske zbornice so včeraj podelili priznanja za najboljše inovacije v regiji v letošnjem letu. Na razpis je prispelo 23 prijav, največ do zdaj. Štiri inovacije, ki so prejele zlato priznanje, bodo regijo zastopale na vseslovenskem izboru v novembru.

Letošnja podelitev priznanj je potekala drugače kot prejšnja leta, 
posebnost letošnjih inovacij pa je njihova raznolikost. Foto: Jure Batagelj
Letošnja podelitev priznanj je potekala drugače kot prejšnja leta, posebnost letošnjih inovacij pa je njihova raznolikost. Foto: Jure Batagelj

NOVA GORICA Zlato priznanje in uvrstitev med kandidate za nacionalna priznanja so letos osvojili v podjetju Kolektor Group za inovacijo pogon oljnega separatorja, v družbi Tik za urinski kateter s hidrofilnim nanosom in vodno vrečko, v podjetju Bia Separations za razvoj procesa čiščenja genskega zdravila Zolgensma za zdravljenje dojenčkov s spinalno mišično atrofijo tipa 2 in v podjetju Incom za sladoledni kornet v obliki vrtnice.

Zlato priznanje, a brez uvrstitve na nacionalni izbor, so prejeli tudi v podjetju Gostol-Gopan za napravo za oblikovanje testa za pice P1, v družbi Gostol TST za sm@rt cloud platformo in v družbi Arctur za TIM - model učinka turizma. Devet podjetij je za svoje inovacije prejelo srebrno, sedem pa bronasto medaljo.

23

inovacij so severnoprimorska podjetja prijavila na letošnji razpis

Več inovacij kot v drugih regijah

“Severnoprimorska regija je vedno zaznamovana z nadpovprečnim številom inovacij. Kljub temu, da predstavlja pet odstotkov slovenskega gospodarstva, je bilo deset odstotkov vseh slovenskih prijav na razpis letos iz te regije,” je po podelitvi priznanj povedal predsednik Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Boštjan Gorjup. Navdušen je bil nad veliko prijavami iz manjših in srednjih podjetij, ki so, kot je izpostavil, šampioni slovenskega gospodarstva v svoji tržni niši, zato GZS podpira take projekte, jih promovira in s tem daje pečat tem kadrom, da vztrajajo na svoji poti inovacij, “kajti le preko boljših izdelkov in storitev bomo lahko izboljšali tudi celotno gospodarsko okolje v državi,“ je še povedal. Predsednika severnoprimorske gospodarske zbornice Julijana Fortunata je letos presenetila predvsem raznolikost prijav, ki jih je bilo tudi sicer več kot prejšnja leta. Izpostavil je prehrambeno industrijo, pa velika industrijska podjetja, ki imajo vsako leto zelo kakovostne prijave, in močna podjetja na področju IT tehnologij. Pojasnil je tudi, da od leta 2003, odkar poteka ta projekt, prejmejo v povprečju deset prijav inovacij letno, letos pa kar 23.

Za sladoled, kateter, zdravilo in pogon

“Trg je ta izdelek zelo dobro sprejel. Pričakovane rezultate smo presegli. Poleg domačega smo z njim prisotni že na enajstih tujih trgih, v prihodnjem letu kaže, da se bo ta številka povečala na 20 trgov,” je o sladolednih kornetih v obliki vrtnice povedal Kristjan Jerončič iz ajdovskega podjetja Incom.

“Izdelek je že pri uporabnikih. Povratne informacije so odlične. Trgi se nam odpirajo, samo slovenski je za nas premajhen,” je pojasnil Albert Kurinčič iz kobariškega podjetja Tik, ki se ukvarja s proizvodnjo medicinskih pripomočkov, kjer so priznanje prejeli za urinski kateter s hidrofilnim nanosom in vodno vrečko.

“Pri nas je bil razvit proces za razvoj tega zdravila, se pravi za separacijo tistih snovi, ki ne smejo biti prisotne in morajo biti ločene od tistega, kar mora biti prisotno v končnem zdravilu, da je zdravilo učinkovito in ni nevarno,” je o pomenu procesa čiščenja genskega zdravila Zolgensma povedal Miloš Požar iz ajdovskega podjetja Bia Separations. Dodal je še, da bo Zolgensma, na katero čaka veliko otrok, na evropskem trgu konec letošnjega oziroma v začetku prihodnjega leta.

“To priznanje nam pomeni spodbudo za naprej, obenem pa potrjuje, da smo tudi do zdaj dobro delali,“ je povedal Franc Lahajnar iz družbe Kolektor, kjer že dolgo veliko vlagajo v razvoj izdelkov, tokrat pa so priznanje prejeli za pogon oljnega separatorja.


Najbolj brano