Lepi so spomini na bazen v Meblu

Na Gradu Kromberk bodo danes ob 19. uri odprli razstavo o življenju v Novi Gorici v 50. in 60. letih prejšnjega stoletja. Predstavlja fotografije nastajajočih ulic in življenje v mestu, med najbolj zanimivimi je zagotovo utrinek z bazena v industrijski coni Meblo, kjer se je včasih kopalo mlado in staro.

Fotografije na razstavi predstavljajo nastajajoče mesto in njegov 
utrip.  Foto: Vanja Trkman
Fotografije na razstavi predstavljajo nastajajoče mesto in njegov utrip.  Foto: Vanja Trkman

KROMBERK > Novo razstavo Goriškega muzeja, Go S50-60, mesto in prebivalci v 50. in 60. letih, sta si zamislila kustosa David Kožuh in Rok Bavčar. Ideja se je porodila, ko so začeli na facebook strani muzeja objavljati stare fotografije Nove Gorice in je bil zelo velik odziv. “Z Davidom sva se potem odločila, da bi naredili fotografsko razstavo o Novi Gorici v 50. in 60. letih. V začetku smo jo mislili narediti iz fotografij arhiva Foto Pavšič Zavadlav, potem se je razširilo na arhiv Mirka Lična - Prepiha,” pove Bavčar.

V prvem delu razstave obiskovalci spoznajo mesto z vedutami nekoč in danes, osrednji prostor predstavlja arhitekturo in prebivalce v mestu. “Imamo sobo, kjer so predstavljeni otroci in mladostniki v njihovem javnem življenju, torej v šoli, vrtcu in srednji šoli. V zadnjem delu vstopamo v dnevno sobo iz 60. let, gledamo fotografije interierjev, predvsem tisto, kar so takrat fotografirali, torej rojstni dnevi, družinska praznovanja, ...” razloži Kožuh.

Če bodo uspešni na evropskem projektu, bodo razstavo digitalizirali. Želja je, da bi dobila svoj prostor bližje mestu. “Konkretnih načrtov za premik še ni, je pa zasnovana tako, da bi fotografije lahko umestili tudi kje drugje,” poudarja Kožuh.

Med najbolj zanimivimi je fotografija množice ljudi v bazenu, ki je konec petdesetih let nastal kot protipožarni bazen ob Tovarni pohištva Nova Gorica, kasnejšem Meblu, in so se domačini v njem kopali. Za mnoge generacije Novogoričanov so najbolj močan in izrazit mladostni spomin prav poletni dnevi ob bazenu v industrijski coni Meblo.

Svoje spomine na mesto bodo ob današnjem odprtju razstave ob 19. uri na Gradu Kromberk predstavili Kostja Gatnik, Ervin Hladnik Milharčič, Brane Kovič, Tomaž Mastnak, Igor Vidmar in Tomaž Vuga.


Najbolj brano